Az európai szabályozó konkrét pontokat is kiemel, hol rontották el a németek. A Financial Times-nál valószínűleg pezsgőt bontanak.

(Fotó: WebSummit)

Tovább folytatódik a német BaFin és a Deutsche Prüfstelle für Rechnungslegung (DPF), pénzügyi szabályozók rugdosása a Wirecard-ügy miatt. Az Európai Unió pénzügyi szabályozó és ellenőrző intézményének (ESMA) jelentése több hiányosságot és hatékonytalanságot tett szóvá – írja a Finextra.

A problémák között előkelő helyet kapott az, hogy a BaFin helyzetéből függően befolyásolható volt. Túl közeli kapcsolat fűzte a kibocsátókhoz és a kormányhoz is. A jelentés úgy fogalmaz, hogy

„megnövekedett veszélye volt a pénzügyminisztériumi befolyásolásnak”.

Az 1,9 milliárd eurós hiányt termelő Wirecard a német gazdaság egyik sztárja volt. A szabályozó hatóságok pedig sokáig inkább védeni próbálták – vagy úgy tűnhetett, hogy védeni próbálták – a céget ahelyett, hogy az ellene felhozott vádakat kivizsgálták volna. Az ESMA szerint a DPF olyan területeket nem vizsgált meg a Wirecard könyveiben, amelyekre újságcikkek és kiszivárogtatóktól származó dokumentumok is felhívták a figyelmet. A német fintech ügyeit a Financial Times hosszú cikkekben derítette fel, de az írásoknak sokáig nem volt következményük.

Steven Maijoor, az ESMA vezetője szerint a Wirecard ügy ismét rámutatott arra, hogy nagyon jó minőségű pénzügyi jelentésekre van szükség ahhoz, hogy a befektetők bízzanak a tőzsdében, ehhez pedig konzisztensen és hatékonyan be kell tartatnia a jelentésekre vonatkozó előírásokat az EU minden tagországában. Maijoor szerint a jelentés kijelöli az utat, hogyan lehet megreformálni a német szabályozási rendszert.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?