A kártyatársaság tíz évvel előrehozta a határidejét, kérdés, hogy mire lesz ez elég.

Szénerőmű (képünk illusztráció) (Fotó: UniversityBlogSpot CC-BY)

Önmagában nem sokat jelent, de a Mastercard a COP26 klímatárgyalások legelején tíz évvel vágta vissza a nettó nulla károsanyag kibocsátást irányzó terveit. Eddig 2050-re tervezték elérni a célt, most úgy érzik, hogy 2040-re is sikerülhet.

A bejelentés magyar vonatkozása, hogy több bank között a Gránit Bank is próbát tesz a Mastercard Carbon Calculator nevű termékével. Ez arról informálja személyre szabottan a cég ügyfeleit, hogy a költéseikkel mennyi káros anyagot bocsátanak ki.

Az elfogadott stratégia szerint a Mastercard arra törekszik, hogy az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását olyan alacsonyan tartja, hogy a Föld átlaghőmérséklete ne emelkedjem 1,5 foknál többel. A cég 2018-ra átállt a fenntartható energiaforrásokra, és törekszik arra, hogy a teljes értékláncon takarékosabban működjön. Ezzel 2,9 milliárd ember kártyahasználatára lehet hatással a cég, illetve az összes Mastercard partnerbankéra is.

A klímával kapcsolatos személyes felelősség, amit a Carbon Calculator is szimbolizál, mellett érdemes felemlegetni azt is, hogy a károsanyag kibocsátás nagyobbik részéért nem olyan tényezők felelnek, amelyeket egyéni döntésekkel lehet befolyásolni. Az. hogy egyes gazdasági szereplőknek nem kell kifizetniük a környezetkárosítás árát – például ilyen a szállítmányozás vagy a repülés – vagy akár az, hogy egy ország mennyire környezetbarát szállítási módokat támogat, nem egyéni döntésen múlnak. Ezeket a szavazófülkében tudja a választópolgár befolyásolni.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?