Lee Jae-yong útja nem volt egyenes a cégbirodalom tetejére. Kezdésként elítélték sikkasztásért és vesztegetésért.

Breakfast with Korean Business Leaders
President Park Geun-hye clapping at a breakfast meeting with the Korean business leaders traveling with her at the Hay-Adams Hotel in Washington D.C. on May 8.
2013.05.08.(U.S. Estern Time)
Cheong Wa Dae
————————————–
¼öÇà°æÁ¦ÀΰúÀÇ Á¶Âù
¹Ú±ÙÇý ´ëÅë·ÉÀÌ 8ÀÏÇöÁö½Ã°££© ¿ö½ÌÅÏ D.C. ÇØÀ̾ƴ㽺ȣÅÚ¿¡¼­ ¿­¸° ¼öÇà °æÁ¦Àεé°úÀÇ Á¶ÂùÀ» ÇÔ²² ÇÏ°í ÀÖ´Ù.
û¿Í´ë

Az egész üzleti világ azt várta, hogy kiderüljön, hogyan folytatódik a Samsung története. Dél-Koreában rendkívül magas az örökösödési adó, és ennek a beszedéséhez ragaszkodik is az állam. Az előző Samsung vezető, Lee Kun-hee leszármazottainak pedig nem állt rendelkezésre annyi készpénz, amennyit egy ilyen adó kifizetése igényelte volna.

Lee Jae-yong, aki évek óta a de facto vezetője volt a konszernnek kétszer került börtönbe a koreai elnök megvesztegetéséért, illetve sikkasztásért. Majd pedig augusztusban elnöki kegyelemmel szabadult. A helyzetet tisztábbá teszi, hogy nem ugyanaz az elnök részesítette kegyelemben, hanem az utódja. A megvesztegetett vezetőt, Park Guen-hyet szintén bebörtönözték a kenőpénz elfogadásáért és korrupcióért.

A cég igazgatótanácsa ez után látta meg benne azt, aki „a mostani bizonytalan globális üzleti környezetben” stabilitást és elszámoltathatóságot hoz a Samsung működésébe. Az igazgatótanácsnak annyiban igaza van, hogy Lee Jae-yong 2014 óta vezette a céget a nagybeteg tulajdonos – az apja – helyett, így megszokhatták a stílusát, ismert minőséget jelent.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?