Itt van az ősz, a gazdag emberek beparkolnak a drága veterán autóikkal a fűtött garázsba, és aukciókra járnak, hogy legyen autójuk a következő idényben is.

(Fotó: Bonhams)

Az aukciós katalógusokat jól eső érzés végignézni: remek fotósokkal dolgoztatnak az aukciósházak, az autók is látványosan szépre vannak felújítva vagy őszintén használtnak tűnnek, de makulátlanul tiszták.

Miután a hazai veteránozás legnagyobb szakértője, Csikós Zsolt újságíró rendre remek cikkeket ír arról, hogy a veterán autó vásárlására ne befektetésként gondoljon az ember, mi sem ajánljuk, hogy az autókra pénzügyi eszközként gondoljanak. Az elhanyagoltabb vagy akár az átlagosan jónak tűnő darabok felújítása megeszi a családi vagyont, az aukción megvehető darabokra pedig vigyázni kell. Viszont mivel a szezon kezdetét vette, csak javasoljuk, hogy nézzék meg ezeket a befektetési célú járműveket.

(Fotó: RM Sotheby’s)

Az elmúlt hét azzal ért véget, hogy Jochen Neerpasch, a BMW M részlegének vezetője M1-es sportautója kalapács alá kerül az RM Sotheby’s-nél. November 26-áig lehet rá licitálni. M1-esből eleve csak 399 darabot gyártottak, ebből a kivitelből, ami ráadásul a részleg vezetőjé volt, pedig csak egy készült. És mivel Neerpaschnak a mindennapokban volt mit vezetnie, emiatt összesen 63 ezer kilométert futott az autó.

Aztán a francia Aguttes aukciósháznál meg lehetett venni a Taxi 2-ben szereplő matt fekete Peugeot 605-ös. Ez nem az a kocsi, ami a taxit alakította, hanem az ellenfelek bevetési kocsija. Nem is makulátlan, 10 ezer 500 euróért egy felújítatlan, itt-ott rozsdás alvázú egykori mozis autót lehetett megvenni háromliteres V6-os motorral. Ugyanezen az aukción több korábbi raliautó is elkelt, az jobb üzletnek tűnik. Esetleg minden kisfiú őszinte vágya: tűzoltóautó!

(Fotó: Bonhams)

Végül a Bonhams auckiósháznál nagyon ritka Chryslerekre lehet licitálni, rögtön háromra is. A három együtt akár egymilliárd forintba is kerülhet. Olyan darabokról van szó, amelyekből kilenc-tíz darab létezik összesen. Van idő visszaváltani az üres üvegeket és élére rakni a sűrű fillért, ez az árverés 2023. január vágán lesz majd.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?