Aki valami vicces igazolványra vágyik, jobban jár egy seelandi személyivel, akinek meg tényleg hasznos irat kell, az az észt e-állampolgársággal próbálkozhat.

Képünk illusztráció, ők lehet, hogy tényleg skótok (Fotó: George Agasandian CC-BY)

Nem lehet túlzottan értékes, amit Facebook reklámban próbálnak eladni jobb sorsra érdemes netezőknek. Itt a termék leárazott parfümökkel, túl jónak tűnő teleshopos kínai csodaszerszámokkal és kormányközeli elemzőközpontok eredményeivel versenyzik. De a vegyen magának skót nemesi címet még ebben a mezőnyben is feltűnő. Le is kattintottam a hirdetést.

Az Established Titles szerint a Lord vagy Lady cím egészen széles körben használható. Remek poénos ajándék, jól néz ki nagyobb évfordulókon, ha valakinek kutyabőrt (valójában papírt) adunk. A gondosan kiválogatott vásárlói vélemények szerint azonban gyakorlati haszna is van a címnek. Például nagyobbá válik a valószínűsége annak, hogy az embert áthelyezik a business classba a repülőgépen vagy lelkesebben válaszolnak az ügyfélszolgálati panaszaira. Felmérés természetesen nincs erről, szóval rajtunk múlik, hogy elhisszük-e, hogy ennyire él-e még a cím- és rangkórság.

Az Established Titles valójában a következőt ígéri: 50 dollárért egy négyzetláb skót birtokrészt vehetünk. Ez nagyjából egy harminc centiméterszer harminc centis kocka, szóval nem hogy sátorozni nem lehet a birtokon, de ráállni is nehézkes. Legalábbis birtokháborítás nélkül. A birtokot lehet bővíteni közel egy négyzetméterre, amin még mindig nem fér el két ember, ha felelős módon megtartja a távolságot, de ez már 350 dollárba kerül.

A birtok nem jogosít fel a Skóciába költözésre, azonban a cég szerint a lordi cím használatára egy közelebbről meg nem nevezett skót hagyomány alapján van lehetőség. Ha pedig a vásárló meg tudja győzni a lakóhelyének hatóságait, akkor még a bankkártyáján, személyi igazolványában is szerepelhet a cím. Képzeljük el, amikor valaki egy kormányablakban megpróbálja egy kinyomtatott PDF birtokában beadni a tisztviselőnek, hogy ő Nagy József, Dumfries és Galloway lordja.

Az Established Titles üzletében az a legszebb talán, hogy nem ők az egyetlen cég, amely ilyen pár négyzetcentiméteres telkeket kínál a kapcsolódó címekkel. Ráadásul ezek harcban állnak és illegitimnek tekintik a másikat.  Mindezt úgy, hogy a HG.org jogi tanácsadó oldal szerint a pöttöm telkek adásvételére alapozott üzlet, illetve az így megszerzett lordi címek valójában semmit nem jelentenek.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?