Nem sikerült megegyezni a felvásárlást feltételeiről, ezért mégsem vásárolja fel a Yandex orosz internetes óriás a Tinkoff neobankot.

Fotó: Tinkoff / Facebook

Múlt hónapban a két cég még közösen jelentette be, hogy a Yandex, ami az orosz internetes piacon olyan szerepet tölt be, mint a Google, megvesz az ország legnagyobb neobankját. A tárgyalások másfél éve tartottak, már azt is lehetett tudni, hogy 5,48 milliárd dollárt fizetett volna a Yandex a bankért készpénzben és részvényekben.

Alig egy hónap telt el az előző bejelentés után, hogy megdőljön minden, amit eddig tudtunk az üzletről. A Tinkoff által kiadott nyilatkozat szerint örömmel dolgozik együtt a továbbiakban is a Yandex-szel a jelenleg is futó és a jövőben bejelentendő projekteken. Felvásárlás azonban nem lesz. A bejelentés hírére a Tinkoff és a Yandex részvényeinek árfolyama is esett.

A Financial Times szerint az üzlet azért ment füstbe, mert a Yandex nem tudott megegyezni a Tinkoff legnagyobb részvényeseivel. Még pontosabban, az alapító Oleg Tinkov milyen szerepet fog betölteni a bank jövőjében. Pedig a cégnek jól jött volna egy banki szárny, mert az állami Sberbank egyre nagyobb tempóban nyit a technológiai ipar felé. Tinkov pozícióját nem teszi egyszerűbbé, hogy jelenleg Londonban kezelik leukémiával. Közben pedig kiadatási kérelem van ellene az Egyesült Államok részéről.

Tigran Khudaverdyan, a Yandex egyik vezére szerint a tárgyalások során folyamatosan próbáltak megfelelni Tinkov újabb és újabb igényeinek. Már csak azért is, mert az üzlet után jelentős részesedése lett volna a Yandexben. Végül mégsem sikerült közös nevezőre jutni. A tárgyalások felrúgását a FT szerint Tinkov egy emodzsikkal bőven megszórt levélben jelentette be, amelyben kitért arra is, hogy talán neki kellene felvásárolnia a Yandexet.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?