A befektetés összege egyelőre nem ismert, de a JP Morgan jelezte, hogy lát jövőt a metaverzumban. Ha a játékokon belüli fizetésekben látna fantáziát, akkor már húsz éve befektethetett volna.

A Second Life 1995-ben (Fotó: Bine Rodenberger CC-BY)

A Second Life fizetési szolgáltatójába fektetett pénzt a JP Morgan. A Tilia nevű, a metaverzumban működő pénzügyi cég nem csak a Second Life-ban tervez működni, hanem más világokban is. A Tilia nyitott a mobilapp-fejlesztők és játékfejlesztők számára is. Célja, hogy egyszerre tudja a játékon belüli vásárlásokat és a támogató tokenforgalmat is kezelni úgy, hogy a világot üzemeltető cég vagy a tartalomkészítőket, influencereket is. A végén a mindenféle tokenforgalom amerikai dollárként jelenik meg a bankszámlán.

A céget még a Second Life-ot üzemeltető Linden Labs építette fel az alapoktól. Ez azonban még akkor történt, amikor volt abban reménye, hogy a virtuális világon belül komoly alkotói közösség alakul ki. A héten azonban külön technológiai szolgáltatássá tette, hogy a metaverzumok körüli pénzügyi pörgésnek részese lehessen.

A Tilia az Egyesült Államokban jogosult pénzforgalmat bonyolítani. Sőt itt több metaverzum céggel, NFT piaccal és online játékkal együtt is működik. Igaz, ezek olyan kevésbé felkapott nevek, mint az Upland vagy az Avatus.

A JP Morgan bízik abban, hogy a játékokon belüli fizetési piacra be tud lépni. A mostani befektetés leginkább ennek a reménynek szól. A Second Life-ban összesen 86 millió dollárnyi fizetés történt az elmúlt évben, a gazdasága pedig 650 millió dollárra rúg.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?