Az ötlet várhatóan gyorsabban dől be, mint ahogy meg tudjuk írni, hogy kifutott a hajó. Kísérletezni azonban szabad.

Igen, ez nem egy fotü (Kép: Ocean Builders)

Kétes befektetések hétvégét tartunk, pedig nem ezt terveztük. Viszont októberben jelent meg egy érdekes kezdeményezés a társadalomból való kivonulásra. Az ötlet abban az értelemben érdekes, ahogy a Jurassic Park az: a tévében jól néz ki, de nem szeretnénk beleköltözni. Chad Elwartowski bitcoin spekuláns, akit egyszer már a haditengerészet kergetett el a thai felségvizekről, új kezdeményezést indított.

A befektető a súlyos csőd felé tartó óceánjárók egyikét szeretné átalakítani olyan szupergazdagoknak otthont adó lakóhajóvá, amit a nemzetközi vizeken lehorgonyozva területen kívüli államot hoznának létre. A csapat az MS Satoshi nevű hajóval a tengeri gazdaság felépítésében, az úgynevezett steastedingben látja a fennmaradásának lehetőségét. Elwartowski előző kísérlete is erre irányult, de akkor egy cipősdoboz méretű úszó weekendházzal próbálta bizonyítani, hogy az ötlete működik. Ehelyett megvádolták azzal, hogy megsértette Thaiföld területi szuverenitását, amelyet halállal büntetnek az országban.

Elwartowskinak és a thai barátnőjének, Nadia Supranee Thepdetnak a megítélésén rontott az is, hogy eredetileg úgy harangozták be, hogy ők önkéntesek az Ocean Builders nevű cég tengeri gazdálkodásos projektjében. Később kiderült, hogy a férfi az Ocean Builders technológiai igazgatója.

Ilyen szemmel kell nézni, hogy Elwartowski és befektetői most egy egész sétahajót akarnak átalakítani szuverén tengeri állammá. Az MS Satoshi nem a rugalmatlannak bizonyuló thaioknál fog kikötni, hanem a sokkal megengedőbb közép-amerikai vizeken. A 245 méter hosszú cirkáló a Panamai-öbölben fogja létrehozni a jövő bitcoinos társadalmát, vagy azt, amit a gazdag kriptobefektetők annak gondolnak.

A kabinokat aukción fogják értékesíteni. A hajó 777 kabinnak ad helyet, amin összesen 2020 fő osztozhat. A lakóhelyek és a kötelező elemnek számító közös helyiségek mellett lesznek benne tárgyalók és egyéb üzleti helységek. És persze kaszinó, éttermek, színház, wellness részleg, szóval olyasmik, amik amúgy is benne vannak egy megvásárolt sétahajóban.

Az Ocean Builders nem csak a hajóval tervez. A jármű lehorgonyzása után SeaPodnak nevezett tengeri otthonok gyártásába is kezdenek majd. Úgy gondolják, hogy a 25-50 ezer dolláros kabinokkal új típusú szolgáltatás és államformát alakíthatnak ki. Azzal a kiadott dokumentumok szerint nem számolnak, hogy minden állam csak annyit ér, amennyire a szomszédai elfogadják.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?