Másfél évnyi zárlat után ismét nyitva van a Ring, a nyílt bekiáltásos parkett, de a vevők nem jöttek vissza. Mi lesz így az utolsó retró tőzsdével?

(Fotó: Kreepin Deth CC-BY)

Másfél évig volt zárva a koronavírus miatt a London Metal Exchange hagyományőrző nyílt kikiáltásos rendszerben működő parkettje, a Ring. A tőzsdék egyfajta skanzenjét modern technológia működtette, de úgy tűnik, így is megcsappant rá az igény.

A parkett szeptemberben újranyitott minden hagyományával együtt. Az ott dolgozó ezer bróker pedig ismét kiöltözött kereskedni és egy szmokingos vacsorára, amivel megünnepelték a nyitást. Az azóta eltelt öt hét kereskedelmi adatai azonban nem festenek jól. A Bloomberg szerint az is kétséges, hogy a 144 éves tőzsde akár egy évet is túlél ilyen aktivitás mellett.

A forgalom kilencven százalékkal esett vissza a járvány előtti állapotokhoz képest. Az LME vezetése pedig az újranyitással együtt csökkentette a parketten kereskedő brókerek beleszólásának mértékét az árak meghatározásába. (Az esti piaczáró árakat elektronikusan határozzák meg azóta.) A parkett egyelőre nem pörög, gyakran látni, hogy a délutáni órákban a brókerek az irodáikban dolgoznak, ahelyett, hogy a parkett vörös bőrrel bevont padjain várnák a nagy dobást.

A Ringben kereskedő nyolc bróker egyelőre nem akarja feladni a pozícióit. Folytatják a kereskedést, de nem néznek optimistán a jövőbe: mostanra kiadást termelő csoport lettek a cégeik számára. Az LME szerint a Ringben kereskedő brókerek kezében van a parkett sorsa: ha többen feladják a kereskedést, a Ring bezár.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?