Egyelőre kidobott pénznek tűnnek azok a dollármilliók, amiket annak reményében fektettek a cégekbe, hogy a virtuális földárverések sikeresek lesznek.

Fotó: Decentraland

Egy hete pörög azon a kriptós világ kritikusabb része, hogy az Ethereum blockchainre épített metaverzumok nem úgy teljesítenek, ahogy azt a befektetők várják tőlük. És a nem úgy ebben az esetben nem azt jelenti, hogy kell még egy-két negyedév a profitabilitásig. Sokkal inkább azt, hogy a cégekbe fektetett pénzt kályhában elégetve is jobban jártak volna.

A Decantralandnek a DappRadar szerint napi 38 aktív felhasználója van. Pedig ez a platform viszonylag hozzáférhető: böngészőben is fut és nem kell hozzá VR-sisak. A platform eredeti üzleti modellje az volt, hogy virtuális földet adnak el telkenként 20 dollárért a játékosoknak. Ez az ötlet ismerős lehet a virtuális világos jövőképek alap irodalmának számító 1992-es Snow Crashből. Tegyük hozzá, hogy abban a könyvben is üres volt a világ 99 százaléka.

A The Sandbox nevű virtuális világ egy kicsit sikeresebb, annak napi 522 felhasználója van – írja a Coindesk. Ennek kapcsán is megfordulhat a befektetők fejében, hogy egy körúti giroszos is jobb üzlet lett volna, és természetesen olcsóbb.

Bodie a helyi bányaipar leépülése miatt lett szellemváros (Fotó:
Brian Holsclaw CC-BY-ND)

A DappRadar azt számolja aktív felhasználónak, aki egyedi kriptotárcát használ és valamilyen tranzakciót bonyolít a játék okosszerződésével. Ez egy nagyon korlátos definíció is lehetne, de olyan felhasználókból nem lesz haszna a rendszernek, aki nem kereskedik. A felhasználók egymás közti tranzakciói valamivel növelhetik még ezt a számot, de biztosan nem közelíti meg így sem azt a nagyságrendet, amit a befektetők látni szeretnének. A Decentraland kreatív igazgatója, Sam Hamilton szerint a valós szám nyolcezerhez közelít egy átlagos napon.

Boldog felhasználók? Ők főleg a sajtóanyagokban léteznek (Fotó: Decentraland)

A Decentraland esetében a rekord napi 675 felhasználó volt, a Sandbox esetében pedig 4503 fő. A fekete leves pedig az, hogy mindkét metaverzum cég rendkívül magas értékeléssel rendelkezik. Egymilliárd dollárnál magasabb összegekről beszéltek eddig.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?