A széndioxid-kibocsátás csökkentését célzó projektek egy része kamu, nem bizonyított vagy csak nem hatékony. A légitársaságok azonban hisznek bennük.

(Fotó: kuhnmi // CC-BY)

Hazudtak az európai légitársaságok az utasaikat a karbonlábnyom csökkentő programokkal – állítja egy új tanulmány. A Carbonmarket Watch szerint a nyolc legnagyobb légitársaság közül több fizeti ki olyan projekteknek az utazások karbonlábnyomának csökkentésére beszedett pénzeket, amely projektek nem bizonyították a hasznosságukat.

A légitársaságok között bevett gyakorlattá vált, hogy a jegyvásárlás során adnak lehetőséget a karbonlábnyom csökkentésére az utasoknak. A többség ilyenkor arra számít, hogy a pénzből megújuló energiatermelésbe vagy erdő telepítésbe fektet a cég, mert ezek bizonyítottan zöld megoldások. A jelentés szerint azonban a társaságok ennél nagyvonalúbban bánnak a tőkével.

A helyzet sajnos nem ennyire egyszerű. Az erdőtelepítési projekteknél gondoskodni kell az erdő fenntartásáról, arról, hogy nem termelik ki tűzifának. Illetve arra is figyelnie kell a befektetőnek, hogy ne égjen le egy természeti katasztrófából kifolyólag. A legrosszabbnak azok a társaságok bizonyultak, amelyek esetében azt sem lehetett megállapítani, hogy milyen széndioxid kibocsátást csökkentő projekteket támogattak. Ezek esetében lehetetlen bármit mondani az utazók által befizetett pénzek felhasználására.

A The Verge megpróbált válaszokat kicsikarni a légitársaságoktól. Az EasyJet, az Air France és a Lufthansa is a gépek modernizálására és a fenntartható üzemanyagok kikutatására helyezte a hangsúlyt.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?