A DeepMind-ra a világ minden pénzét elköltötte a Google, de mostanra egyre több alkamazásban dolgozik a londoni cégnél készített algoritmus.

(Fotó: Matt Montagne / CC-BY)

Fennállása óta először termelt profitot a Google DeepMind nevű mesterséges intelligencia kutatással foglalkozó részlege. A londoni bázisú részleg 2019-ben még félmilliárd fontnyi mínusszal zárta az évet.

A cég vezetői egyelőre nem bontanak pezsgőt, vagy ha igen, akkor csak valami alsópolcosat. Adózás előtt 46 millió font a DeepMind üzleti eredménye. Ez elég szerény ahhoz képest, hogy a céget 2014-ben 400 millió fontért vette meg a Google, kifizetett 1,1 milliárd fontnyi hitelt, és üzemeltette tovább a kutatócéget.

A bevételek jelentős része a DeepMind megoldásainak fizetős Google termékekbe való beépítéséből származik. Például már a Google Mapsben is dolgozik olyan MI-alapú megoldás, amit a DeepMindnál dolgoztak ki. 2020-ban az ilyen bevételek megháromszorozódtak 826 millió fontra, miközben a bérköltségek és egyéb kiadások alig emelkedtek.

A bérköltség egyben azt is mutatja, hogy az MI-kutatás nagyon kompetitív. Drága megfelelő szakembereket találni és drága őket alkalmazni. A FT szerint az akadémiai fizetések tízszeresét is megadják a nagy techcégek egy-egy MI-vel foglalkozó professzornak.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?