A SEC szerint nem illendő azt mondani, hogy egy üzlet működik és skálázódik, ha ez nem igaz. Különösen akkor nem szép ez, ha úgy kell visszafogni a felhasználókat, hogy csődbe ne döntsék a céget.

(Fotó: Jen CC-BY-SA)

Felpörgött az amerikai tőzsdefelügyelet, a SEC. A közelmúltban kiosztottak egy 200 ezer dolláros bírságot a Boeingnek, amely azt találta mondani a részvényeseinek, hogy a 737 MAX repülőgépeivel nincs semmi baj. (Azon túl, hogy bizonyos körülmények között lezuhantak.) Most pedig a jegykereskedelemmel foglalkozó Moviepass vezetősége ellen indítottak pert, mert azt találták mondani, hogy az üzleti modelljük fenntartható.

A SEC három Moviepass vezetőt szeretne a vádlottak padján látni, köztük az egykori vezérigazgatót, J. Mitchell Lowe-t, a fő részvényesek egyikét, Teodore Farnsworthöt. Farnsworth azért ül majd a padon mert részt vett abban a műveletben, amely során a kisebb részvényesekkel megpróbálták elhitetni, hogy a cég életképes. Hazudtak arról, hogy a szolgáltatást gyakran használók megszegték a biztonsági előírásokat vagy csak véletlenszerűen kerültek vizsgálat alá, amely alatt nem használhatták a szolgáltatást.

Valójában minél többet használták ezek az ügyfelek a Moviepasst, annál többe kerültek a cégnek. A probléma ott rejlett, hogy a Moviepass üzleti modellje nem volt fenntartható. A harmadik vádlott, Khalid Itum azzal érdemelte ki a helyét, hogy hamis számlákat állított ki 310 ezer dollár értékben olyan MoviePass által szponzorált eseményekről, amelyeket különböző fesztiválokon rendeztek volna meg.

A cég 9,95 dolláros előfizetési díjáról legalább 2019 óta tudta a vezetés, hogy nem fedezi a tevékenységüket. Ekkor szakított a MoviePass a mozikkal, akiktől korábban jegyeket vettek. A SEC szerint a jóvátételnek csak egyik lépése a pénzbüntetés, szeretnék azt is elérni, hogy Lowe és Farnsworth el legyenek tiltva attól, hogy tőzsdei cégeket vezethessenek.

A MoviePass új vezetőséggel, drágábban, három tesztpiacon indult újra szeptemberben.

SEC sues MoviePass executives for lying about its completely unsustainable business model

The US Securities and Exchange Commission (SEC) has sued three executives involved with MoviePass, alleging they lied repeatedly about whether their subscription service could become profitable. Former MoviePass CEO J. Mitchell Lowe and Theodore Farnsworth – former CEO of majority stakeholder Helios and Matheson Analytics Inc.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?