A befektetők még óvatosak az oktatási startupokkal, de egy szakértő szerint az lesz a következő izgalmas terület.

A befektetők még óvatosak az oktatási startupokkal, de egy szakértő szerint az lesz a következő izgalmas terület. 

iskola számítógép
(Fotó: r. nial bradshaw / Flickr CC-BY)
(fotó: r. nial bradshaw / Flickr CC-BY)

A fintech forradalom már nagyban dübörög, de túlzás lenne azt mondani, hogy már mindent elért. A befektetési pénzek ömlenek a fintech startupokba, van egy tucatnyi új bank, jóval több új fizetési módszer, hitelcég, a pénzmozgást olcsóbbá tévő megoldás. És a pénz mozog is, de nem szabad elfelejteni, hogy míg például a robottanácsadó cégek óriásainak számító Betterment és Wealthfront nagyjából 7 milliárd dollárt kezel, addig csak az amerikai nyugdíjbiztosítói piac 5,5 ezermilliárd dolláros. A történet közepéig sem jutottunk el, az elején vagyunk.

Ezért érdekes, hogy miközben a fintechbe fektetett összeg – és vele a megtérülési remények – egyre növekednek, a Techcrunchon már a következő olyan területet keresik, amit a technológia átformálhat.

Az új varázsszó: edtech

David Bainbridge, a videós tananyagmegosztót fejlesztő Knowledgemotion alapítója és vezetője szerint az oktatásra nagyon ráférne már a modernizálás. Az új varázsszó az edtech lesz, de korábban hívták már e-learningnek is az oktatástechnológia digitalizálását. Bainbridge szerint egy csipetnyi innováció, némi technológia kellett ahhoz, hogy a bankolás egy életre megváltozzon, és nem kell más az oktatáshoz sem.

A globális oktatási piac évi ötezer milliárd dolláros. Pont úgy, mint az amerikai nyugdíjpiac. Ennek ellenére 2015-ben az Uberbe több pénzt fektettek, mint a teljes oktatási piacba. Bainbridge szerint azonban fordulóban van a trend, azt várja, hogy 2020-ra már évi 252 milliárd dollárt fektessenek világszerte az oktatásba.

A cikknek ezen a ponton a leggyengébb a muníciója: el tudja mondani, hogy a mai gyerekek már tablettel és okostelefonnal a kezükben nőnek fel, az oktatási eszközök viszont 150 éve nem változtak. A vonatkozó kutatásokkal azonban nem kápráztatja el az olvasót. Nem tudjuk meg, hogy a tankönyvnél jobban tanulnak-e digitális tananyagokból és online kvízekből. Azt is csak feltételezhetjük, hogy motiváltabbak lesznek a diákok olyan eszközök használatára, amelyek a mindennapokban is megfordulnak a kezükben.

Az pedig egészen biztos, hogy digitális készségekkel rendelkező munkaerőre szükség lesz a világon. És ezek a digitális készségek nem az ECDL-vizsgát jelentik meg a Word menüit, hanem valódi, kreatív technológiahasználatot.

Ezeket az oldalakat már most is megnézheted

Az oktatás modernizálása szép lassan elkezdődött már legalább egy évtizede. Az egyszerű YouTube-os videók sorozataként induló, mára viszont gigabirodalommá növő Khan Academy mára 23 nyelven kínál magyarázós oktatóvideókat, 2014-ben pedig iskolát is nyitottak.

A Geogebra projekt – valamiért a matematikusok mozdulnak a leggyorsabban – több különböző eszközön teszi egyszerűbbé a bonyolult geometriai számítások megtanulását vagy megtanítását. Aki pedig ennél mélyebben akarja magát beleásni magát az oktatási technológiába kezdésként Koren Balázs blogja felé kell elindulni.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?