Elkezdték megszüntetni a Kínához fűződő üzleti kapcsolataikat a nemzetközi kriptotőzsdék, miután a Kínai Kommunista Párt lényegében betiltotta a kriptovalutákat múlt héten.

(Fotó: descryptive.com / CC-BY)

A Huobi tőzsde az év végére ígéri, hogy elszámol a kínai ügyfeleivel, és nélkülük folytatja tovább a működést. A Binance egyelőre csak azt lépte meg, hogy új, kínai telefonszámokhoz kötődő regisztrációt már nem enged a rendszerében – írja a FT.

Kínában hagyományosan erős volt a kriptobefektetési szektor, illetve a bányászat jelentős része is az ország olcsó energiaforrásai mellé települt. A bányászokat már pár hónappal korábban elijesztette a Kommunista Párt, ami annak fényében, hogy ezek jellemzően nem a legzöldebb elérhető energiaforrások mellé települtek, valószínűleg környezetbarátabbá tette egy kicsivel a kriptovalutát.

A hatóságok nem csak a kriptós ipart kezdték el erősen szorítani. A videojátékos, a fintech és úgy általában az internetes üzletek is élvezhetik az állami szabályozó kiemelkedő figyelmét. Már májusban megtiltották a kínai székhelyű pénzügyi cégkenek, hogy kriptovalutával foglalkozzanak, azzal, hogy most a külföldi szolgáltatókat is megpróbálják kizárni a piacról teljes lesz a kriptók tiltása. A kínai állampolgárok pedig örülhetnek, ha a központi bank által kibocsátott digitális jüant vehetnek, amely azonban nem alkalmas spekulációra.

A tiltás utolsó eleme még hiányzik. Kriptovalutával rendelkezni még nem illegális, de a beszerzési források ellehetetlenítésével, a tranzakciós szolgáltatók betiltásával nem lesz kínai kriptovalutás reneszánsz egyelőre. Ugyanakkor a Financial Times-nak nyilatkozó PwC szakértő szerint a bitcoin teljes betiltása lehetetlen, és az év első hat hónapja alapján Kína a világ második legnagyobb kriptópiaca. Kérdés, hogy ebből mennyi él túl, ha a nemzetközi tőzsdék elérését is megszüntetik.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?