A nagy techcégek öntik a pénzt a lobbistákra, hogy számukra kedvező törvények szülessenek. Az ügy furcsasága, hogy még hamis érdekvédelmi csoportokat is képesek létrehozatni.

(Forrás: Apple)

Nagy küzdelem zajlik az Egyesült Államokban. Képviselők egy része szeretne meghozni egy törvényt, amely erősebb antitröszt szabályozással jutalmazná az oligopol helyzetben lévő nagy techcégeket. Ezek a techcégek viszont öntik a pénzt a lobbistákra, hogy megakadályozzák a törvény megszületését.

Igazából nem is kell sokat költeni a techóriásoknak. Olyan nagyságrendű pénzről beszélünk, ami az éves bevételek mellett eltörpül. Puszán a példa kedvéért a Goolge holdingcége, az Alphabet 76 milliárd dolláros profittal zárta 2021-et, a Facebookot és leányait összefogó Meta pedig közel 40 milliárddal. Ehhez képest az a 95 millió (figyelem, ezres osztó!), amit a Bloomberg szerint lobbistákra költöttek idén az olyan nagyságrend, ami pucolt répára vagy cikkezett almára mehet el a Google menzán.

A Bloomberg cikk megjelenése óta az is kiderült, hogy a csoport egyik tagja, az Apple mire költött még pénzt. A The App Association (ACT) nevű lobbicsoportot, amely elvben az appfejlesztők érdekeit képviselte Washingtonban, felerészt az Apple pénzelte. Ez annak fényében érdekes különösen, hogy az Apple-nek több vitája van a platformján jelen lévő fejlesztőkkel. A nagyobbak közül néhánnyal különalkut is kötött, másokkal perben áll. A leggyakoribb vád, hogy a cég visszaél azzal, hogy az iOS és MacOS eszközök piacán, azaz a fejlesztők vagy az Apple-n keresztül értékesítik az alkalmazásaikat vagy sehogy. (MacOS esetén van mód, de a felhasználó számára nem kényelmes.)

Az ACT többször kommunikált olyasmit, ami nagyon egybevágott az Apple irányvonalával. Ezzel kilógott a többi fejlesztői csoport közül. Az egyik ilyen téma volt az App Store-ok liberalizálása, amelyre az ACT szerint nincs szükség, mert az Apple-féle App Store minden alkalmazásboltok legjobbika.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?