Nagy-Britanniában a járvány alatt a zsebpénz kifizetések egyharmada történt digitálisan. Felmerül a kérdés, hogy vajon hogyan költötte el a szülőktől kapott pénzét a gyerekek kétharmada?

(kép: Pixabay)

Érdekes statisztikát közölt a brit The Times: júniusban a zsebpénz jellegű tranzakciók 33 százaléka digitális csatornákon történt. Tavaly ilyenkor még csak 24 százalék volt a digitális zsebpénz utalások aránya. Az pedig talán még érdekesebb, hogy a gyerekek a pénzük 62 százalékát online költötték el júniusban a Halifax felmérése szerint.

Több egymást erősítő trenddel van dolgunk, nem lehet egyszerűen a koronavírusra fogni a dolgot. Egyre több digitális jószágot vesznek a fiatalok. Lehet szó a kedvenc youtuberük támogatásáról, videojátékról vagy egyszerű e-kereskedelmi tranzakcióról. A Times szerint esetenként akát hatéveseknek is lehet saját prepaid bankkártyátuk, amelynek forgalmát a szüleik ellenőrzik. A 11 évesek pedig szintén szülői kontroll alá eső junior számlát nyithatnak.

A Rooster nevű, a zsebpénz digitalizálását célul kitűző cég felmérése szerint tavaly a fiatalok nagy részt könyvekre, magazinokra és édességre költötték a pénzüket. Idén áprilisra ez nagyot változott: a járvány kezelése miatt a legnépszerűbb termékké a videojátékok váltak. (Például a Fortnite vagy a Roblox.)

A neobankok válaszolnak erre az igényre. A Starlingnak már van 6 évesnél idősebbeknek szánt prepaid betéti kártyája, amelyeket egészen 16 éves korig lehet igénybe venni. A termék egy felnőtt bankszámlához kapcsolódik, és havi két fontba kerül. A hagyományos bankok lassabban kapcsoltak. A Times szerint legalább tizenegy évesnek kell ahhoz lenni, hogy egy hagyományos banknál ifjúsági számlát nyissanak a szülők gyerekeiknek.

A bankok mellett megjelentek azok a fintechek, amelyeket a zsebpénz kezelésére terveztek. Ezek is szülői felügyeleti funkciókat kínálnak és havi 2-3 fontba kerülnek. Még arra is van lehetőség, hogy a gyerekeknek feladatokat szabjon meg – házi munkát például – amelynek elvégzésével plusz pénzt keresnek. (Az ipari forradalom alatt ezt gyerekmunkának hívták és nem volt opcionális.) A Fairer Finance tanácsadó oldal szerint olyan is van, hogy a szolgáltatások havidíja több, mint amennyit a gyerekek kapnak.

A lap által megkérdezett szakértő, James Daley szerint a fizikai pénzzel még mindig egyszerűbb megtanulni a takarékoskodást. Illetve kevesebb kockázatot rejt a készpénzként átadott és elköltött zsebpénz, mint a videojátékok belső boltjába bekötött szülői hitelkártya.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?