Úgy néz ki, hogy csalós hetet tart a pénzügyi világ. Az OpenSea, a nagy NFT piacterek egyike beismerte, hogy az egyik vezetője bennfentes kereskedelmet folytatott digitális műtárgyakkal.

A világ legértékesebb NFT-je 69 millió dollárért talált gazdára tavasszal, de aztán leült a piac (Forrás: Christie’s)

A Twitteren robbant ki a botrány, ott terjedt el a pletyka, hogy az OpenSea piactér termékfejlesztéséért felelős igazgatója az előtt vásárol NFT-ket, hogy azok kikerülnének a piactérre. A gyanúba keveredett igazgató az így vett műalkotásokat a piacra a kollekciók piacra kerülése után gyorsan eladta – írja a Techcrunch.

Az eladásokból származó bevételt ugyan nem a saját tárcájába utalta. Ugyanakkor a kriptovaluta a végén mégis olyan tárcákban kötött ki, ami az OpenSea vezetőhöz köthető.

A problémát az OpenSea is elismerte a blogján. Nem nevezték meg az incidensben érintett alkalmazottat, ellenben megerősítették, hogy azonnali felülvizsgálatot rendeltek el a cégnél. Ez jól felfogott érdekük: a közelmúltban zártak egy 1,5 milliárdos értékeléssel végződő második körös tőkebevonást. Az értékelésnél is fontosabb, hogy az OpenSea 3,4 milliárd dollárnyi forgalmat bonyolított az elmúlt hónapban. Ehhez képest pedig nem voltak szabályok arra vonatkozóan, hogy a cég alkalmazottja mit és mit nem tehetnek a tudomásukra jutó információkkal.

Az OpenSea sem szeretné azonban felhívni magára a SEC tőzsdefelügyeleti szerv figyelmét. Eddig egy kriptocég sem örült, amikor a szabályozó elkezdett vele aktívan foglalkozni. Nem mintha nem lenne elkerülhetetlen az állami szabályozás előbb-utóbb.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?