A banki szünnap ellenére is nyitva lehet a Londoni Fémtőzsde a királynő temetése alatt. Akár így lesz, akár nem, a tőzsde már felháborította a brókereket.

(Fotó: Kreepin Deth CC-BY)

A legváltozatosabb, a királyság intézményéhez sehogyan sem kapcsolódó szolgáltatások szüntelnek, gyászolva a pár napja elhunyt II. Erzsébet királynőt. Ezt úgy kell elképzelni, hogy a fizetési terminálok egy részének háttérképét feketére állították, egy áruházlánc az önkiszolgáló kaszáknál kapcsolták le a termék leolvasását jelző – és ezek szerint kegyeletsértő – visszajelző csipogást.

A probléma nagyban is létezik. A Londoni Fémtőzsde nehezen tudta eldönteni, hogy szeptember 19-én, a királynő temetésének a napján kinyisson-e. A döntést beltső viták előzték meg, amit az amúgy is megtépázott idegrendszerű fémtőzsdei brókerek nem vettek jó néven. Hivatalos bejelentés pedig még nincs.

A problémát az okozza, hogy szeptember 19 annak a napja, amikor a különböző ipari fémek globális viszonyítási árait megállapítják. Mivel idén az ukrajnai háború miatt több átrendeződésen van túl a piac, ezért az új árak különösen fontosnak tűnnek.

Ugyanakkor a brókerek és a kliensek egy része számára ez annak a jele, hogy az LME tiszteletlen a királyi család gyászával szemben. Mások pedig az okozott bizonytalanság miatt dühösek az intézményre. A legtöbb brit árupiac, az aranypiactól a kisebb értékű jószágokig, zárva tart 19-én. A Buckingham Palace pedig munkaszüneti nappá nyilvánította a dátumot.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?