Egy amerikai csapatnak sikerült létrehozni a pofátlan, de mégis szerethető pénzügyi szolgáltatást. A Digit a saját pénzünket dugdossa előlünk, de nem lehet rá haragudni.

Egy amerikai csapatnak sikerült létrehozni a pofátlan, de mégis szerethető pénzügyi szolgáltatást. A Digit a saját pénzünket dugdossa előlünk, de nem lehet rá haragudni.

Digit
Az általunk korábban bemutatott három remek spórolós app úgy próbál vigyázni a pénzünkre, hogy megtanít bennünket figyelni arra, mire költünk. Az egyik alaptételük, hogy nem nagyon tudjuk, hogyan megy el a pénz. Azonban nem ez az egyetlen megközelítés.

A Techcrunch által felfedezett Digit nevű amerikai app zsigeribb módszerrel dolgozik: eldugja előlünk a pénzünket. A szolgáltatás alapítói abból indultak ki, hogy a spórolást egyszerű módszerekkel kell serkenteni.

Kezdetben smsekkel bombázták az ügyfeleiket, hogy azok tisztában legyenek a pénzköltési szokásaikkal és azzal, hogy mennyi van a kasszában. Ennek a hasznosságát mindenki ismeri, aki állított már be sms értesítést a bankszámlájára. A Digit-csapat azonban arra a következtetésre jutott, hogy az emberek nem érzik eléggé a nyeregben magukat, ha csak smseket kapnak, ezért a következő lépés egy app piacra dobása volt.

Digit
Igen, annak a gifnek nem lehet ellenállni
(fotó: Digit)

Kezdetben az alkalmazást csak Apple eszközökre adták ki, de mivel rövid idő alatt a felhasználói bázis fele rászokott, kénytelenek voltak elkészíteni az androidos verziót is. Ebben pont ugyanazt lehet megnézni, csak mégis szavahihetőbb felületnek tűnik, mint holmi szöveges üzenet.

A lényeg viszont a cég indítása óta nem változott: azt a pénzt pedig, ami nincs is, nehezebb elverni. A Digit, amellett, hogy vizsgálja a költési szokásokat, 2-3 naponta hozzányúl a számlához és lecsippent belőle annyit, amennyi szerinte nem fog hiányozni. Az összeg öt és ötven dollár között változik. Az elcsaklizott pénzt bármikor visszarakhatják a bankszámlájukra a Digit ügyfelei, az utalás pedig még pénzbe sem kerül. Ha viszont hónap végéig egyszer sem hiányzik az elrejtett összeg, akkor a spórolás útjára léptek.

Az app és a szolgáltatás egyelőre az Egyesült Államokban működik, ha azonban Európában is megjelennek a banki API-k, itt is indulhat a pénzt eldugó szolgáltatás.

Springsteen dalban mondja el


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?