A cég 625 millió dollárt adott egy API-gyáros cégért. A Google egy lépéssel az Amazonhoz is közelebb került.

Pillanatok alatt lehet például okostelefonra telepíthető gyógyszertárat is építeni annak a cégnek a segítségével, amelyikért most készül 625 millió dollárt adni a Google. Az Apigee nevű vállalkozásnak az ügyfélbázisa is nagyon értékes.

Receptre felírt gyógyszerekért már nem feltétlenül kell egy kis papírdarabot szorongatva elzarándokolni egy patikába az Egyesült Államokban: elég, ha a beteg mobilról megrendeli az orvosságot, mondjuk a Walgreens online gyógyszertárából.

gyogyszer

Mi az API
A betűszó hivatalos felbontása az „application programming interface” vagy magyarul alkalmazásprogramozási interfész. Az API azokat a példakódokat, eljárásokat, adatlekérési módokat tartalmazza, amivel egy webes szolgáltatással szóba lehet állni. Röviden: az adatnak nem csak a birtoklásában, hanem a megosztásában, új fajta felhasználásában is van pénz, ennek a világnak a kapcsolói és drótjai pedig az API-k.

A Google most azt az Apigee nevű céget veszi meg, amelyik pont a Walgreensnek segített receptbeváltó mobilos applikációt építeni. A Walgreensnek ugyanis nem volt más dolga, mint saját igényeire szabott programot építeni egy olyan API-ból, amit az Apigee rakott össze. (Az API egy applikációépítő felület, ahol azok a dokumentációk, panelek vannak egy helyre összegyűjtve, amiből maga a program könnyen, gyorsan felépíthető.)

Az API sokat ér

Az ilyen API-kat nagyon szeretik a nagyvállalatok, ha gyorsan akarnak digitális termékfejlesztést végrehajtani. A megfelelő API használatával időt és pénzt tudnak spórolni. Az API-kat fejlesztő cég pedig akkor gazdagszik meg nagyon, ha jól eltalálja, mik a piacon működő cégek igényei.

Az Apigee-nek ez sikerült, annyira, hogy a Google hajlandó volt nagyjából 125 millió dollárral többet fizetni érte, mint amennyit a vásárlás bejelentésének pillanatában éppen ért a vállalat az amerikai tőzsdéken. (A piaci kapitalizáció 498,93 millió dollár volt a bejelenté pillanatában, a Google meg ugye 625 millió dollárt fizet.)

Ezt a funckiót ma már Android Paynek hívják
A Google talán nem így fizeti ki a dollármilliókat
(fotó: Sergio Uceda / Flickr CC-BY)

Diane Greene, a Google alelnöke a céges blogban azt írta a vásárlásról, hogy azzal az óriásvállalat ügyfelei mindenképpen jól járnak. Így fogalmazott:

“az Apigee megoldásaival ügyfeleink gyorsabban hozzáférnek a jó minőségű digitális megoldásokhoz”.

A Techcrunch cikke szerint a Google sem járt rosszul a vásárlással. Az Apigee olyan világszerte ismert cégeket húzott be az elmúlt időszakban, mint például a japán Fujitsu informatikai vállalat, a brit BBC közszolgálati médiaóriás, vagy a Marks & Spencer divatcég. Ezek az ügyfelek a jövőben mind a Google-lel állnak majd kapcsolatban, ha gyorsan, API segítségével építenének applikációkat.

Kicsit fájhat az Amazonnak

Az Apigee ráadásul eddig együttműködött a világ egyik legnagyobb webáruházával, az Amazonnal is. A cégnek van egy Amazon Web Services elnevezésű terméke, amelyik cloud computing szolgáltatásokat kínál ügyfelei számára – gyakorlatilag ezt használta az Apigee is. A Bloomberg blogja megjegyzi, hogy az Amazon Web Services piacvezető a maga területén, viszont a Google főnökei újabban sokat beszélnek arról, hogy megszorongatnák őket.

„Egyelőre valószínűleg több a sajtónak adott nyilatkozat a témában, mint a bevétel, ami erről a területről származik”

– írták a Bloomberg bloggerei.

Az API-építő cég felvásárlásával a Google most a nagy, egyelőre utolérhetetlennek látszó versenytárs felé is tett egy óvatos lépést.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?