32 milliárd dollárért vette meg a japán Softbank a legtöbb okostelefon és okoseszköz agyát adó processzorok tervezőjét, a brit ARM-et, amely nélkül összedőlne a kütyükre épített világunk.

32 milliárd dollárért vette meg a japán Softbank a legtöbb okostelefon és okoseszköz agyát adó processzorok tervezőjét. A brit ARM ugyan többnyire nem gyárt chipeket, csak terveket ad el – az iPhone processzora is a tőlük vett alapra épül – mégis összedőlne nélküle a világunk.

A Softbank a neve ellenére nem pénzintézet. Rendelkezik hagyományos pénzügyi szárnnyal, de alapvetően telekommunikációs vállalatnak indult. Azok közül is fiatalnak számít a maga 1981-es alapításával, nem tekint vissza olyan történelemre, mint a Sharp, amely közel száz éve rotringceruzákkal lépett a piacra, vagy a Panasonic, ami egy tisztes biciklilámpa-gyárból nőtte ki magát 1935 óta. A céghez köthető egyetlen izgalmas rekord, hogy alapító vezérigazgatója, Szon Maszajosi úgy Japán második leggazdagabb embere, hogy a dotkom lufi kipukkanásán nagyjából hetvenmilliárd dollárt veszített. Abból már lehet szép dolgokat venni.

A legmenőbb humanoid robot? Természetesen a Softbank gyártja (Forrás: Dick Thomas Johnson / CC-BY)
(fotó: Dick Thomas Johnson / CC-BY)

A vállalat befektetései is széles spektrumon mozognak. A fintech hírekbe azzal szoktak bekerülni, hogy a Softbank – illetve a cég tulajdonában álló Aldebaran Robotics – gyártja a Pepper nevű, konferenciaelőadásokat tartó, banki ügyfélszolgálatosnak is használható robotot. Emellett azonban többségi tulajdonnal rendelkezik az amerikai Sprint mobilszolgáltatóban, Softbank Mobilra átnevezve üzemelteti az egykori Vodafona Japant is.

A cég egyik első befektetője volt az IBM által a közelmúltban felvásárolt magyar Ustreamnek. Sokáig többségi tulajdonosa volt a világ egyik legmenőbb mobiljátékát, a Clash of Clanst, fejlesztő, kétmilliárd dolláros bevétellel üzemelő Supercellnek. A finnországi játékcéget pár hónapja adta el a saját jogán is nagyon izgalmas Tencent kínai techcégnek 7,3 milliárd dollárért.

HAWKSfamily
Majd pont profi baseballcsapata nincs egy ilyen cégnek, mi?
(fotó: Fukuoka Hawks)

A Softbank az utóbbi időben kiárusítást tart: a Supercell mellett a saját fizetési rendszert is üzemeltető Alibaba csoportban szerzett 34 százalékos tulajdonát is csökkenteni igyekszik. Előbb 7,9 milliárd dollárnyi részvény eladását adta hírül, de később 10 milliárdra emelte az ajánlatot. A cég szóvivője eredetileg úgy nyilatkozott, hogy a bevételből a Softbank adósságait tervezik csökkenteni, de aztán meglepetésszerűen megvették inkább 32 milliárd dollárért az ARM-et.

Az üzlet érdekessége, hogy a chipek helyett terveket értékesítő félvezetőcég nem egy tipikus pénznyomda. Nyereséges, a 2015-ös éveg félmilliárd dollár profittal zárta, de ilyen iramban nagyon lassan térül meg a befektetés. Azzal, hogy a Softbank felvásárolta a céget az ARM-chipeket használó IoT és okoseszközök mellett tette le a voksát. Így viszont már izgalmas üzletet kötött a SoftBank.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?