Szorul a Robinhood, mert eladta az ügyfeleinek tranzakciós adatait nagysebességű kereskedelmi (HFT) cégeknek – írja a Wall Street Journal.

(Fotó: Arran Bee CC-BY)

Az ügy nem új, a Robinhood 2018-ban hozta nyilvánosságra, hogy HFT-cégeknek továbbítja az ügyfeleinek vásárlásra és eladásra vonatkozó utasításait. A cégek aztán úgy teljesítik ezeket a megbízásokat, hogy a vásárlási szándék ismeretében képesek voltak nyereséget realizálni a tranzakciókon.

A fintech cég nagyjából tízmillió dolláror büntetésre számíthat, ha a peren kívüli megegyezést választja – írja a Journal. Ugyanakkor egyelőre nem beszélt még a cég és az ügyészség a pontos bírságról. Az order flow eladása nem újszerű ötlet, ugyanakkor a kritikusok szerint problémás helyzetet teremt. Az ügyfelek azzal fordulnak a brókercéghez, hogy az aktuális legjobb áron vásároljanak, de nem ez történik.

A tízmilliós bírság nem fogja csődbe vinni az amerikai fintechet. Múlt hónapban több befektetés után 11,2 milliárd dollárra becsülik a cég értékét, és likvid tőkéje is van elég. Ráadásul a járvány időszakában egyre többen gondolják úgy, hogy tőzsdézéssel ütik el az idejüket, így az új ügyfelek megszerzéséért sem kell sokat tennie a cégnek.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?