Az egész világon óvatosabbak lettek a befektetők. Kína nélkül nagyot estek volna a számok, főleg a kockázati tőke volt kevés.

A Brexit, vagy legalábbis az erről döntő brit népszavazás miatt már a fintech cégekbe is kevesebb kockázati tőket áramlott. Azt továbbra sem tudják a befektetők, hogy ha tényleg kilépnek a britek az EU-ból, az visszavágja-e majd a növekedést, vagy éppen új lehetőségeket ad neki, de egyelőre csak Kínának köszönhetően tudott nőni a szektor.

Egy év alatt hatalmasat változott a fintech befektetések világa – derül ki a KPMG friss felméréséből. Az elmúlt 12 hónap összes negyedévében mindig az induló cégek, új technológiák finanszírozásával foglalkozó kockázatitőke-társaságok pumpálták a legtöbb pénzt az iparágba, a tőlük függetlenül érkező befektetések jóval kisebb arányban voltak jelen a fintech-szektorban. A legutóbbi lezárt negyedévben viszont pont fordítva történt – hála a briteknek.

TL;DR:

  • Az utolsó negyedévben majdnem 10 milliárd dollár tőke érkezett a fintech cégekhez, de ennek majdnem felét egy kínai cég kapta,
  • a kockázati tőkebefektetők a Brexit miatt torpantak meg,
  • ami pedig vagy visszafogja majd az iparágat a briteknél, aminek fontos az EU belső piaca, vagy lendületet ad neki, mivel a szigetországot nem köti tovább az EU-s szabályozás, ebben még a KPMG elemzői sem egyeztek meg.

De nézzük a trendeket részletesebben.

Kínán múlt a növekedés

2016 április 1. és június 30. között a fintech-szektorba összesen 9,4 milliárd dollárnyi befektetés érkezett, ami igen jelentős összeg, de ebből csak 2,5 milliárdot dobtak be a kockázati tőkések. Az idei év első negyedében még csak 5,7 milliárd dollár volt a befektetések összege, ám ennek túlnyomó része, 4,9 milliárd dollár még a bátrabb befektetésekből, vagyis a kockázati tőke világából érkezett.

A grafikon is jól szemlélteti az elmozdulást a “hagyományos tőke” irányába.

 

Első ránézésre nem tűnnek rossznak egyébként a számok, de érdemes elgondolkodni azon, hogy a legutóbbi lezárt negyedév 9,4 milliárd dollárnyi összbefektetés majdnem felét egyetlen céghez lehet kötni: a kínai Ant Financial nevű cég 4,5 milliárd dollárt kalapozott össze, jó eséllyel a kínai államhoz köthető szereplőktől – még áprilisban. Az Ant Financial egyébként az Alibaba-csopot része: ők szállítják az online fizetési megoldásokat a vállalatcsoportnak.

Alipay fizetési szolgáltató
Csak a kínai piac robbantotta a befektetéseket eddig idén
(fotó: Alipay)

A KPMG szakértői magyarázatot is adtak tanulmányukban a megtorpanásra:

részben azért is várnak ki a befektetők, mert a britek többsége az Európai Unióból való kilépésre szavazott.

A tanulmány két KPMG-vezetőt is idéz. Egyikük Anna Scally, ő a fintech területért is felel Írországban. Óvatosan fogalmaz, de arról beszél, hogy az EU belső piacához való hozzáférés egy fintech cég számára létfontosságú, és ezért rengeteg múlik a Brexit utáni világot kialakító tárgyalásokon.

Anna Scally, KPMG enjoying the networking opportunity @ F.ounders NY & highlighting benefits of Investing in Ireland pic.twitter.com/Rcw6AOs9M5

— KPMG Ireland (@KPMG_Ireland) 2013. március 14.

Ehhez képest Patrick Imbach, a cég tech-ügyekért felelős londoni vezetője szerint a Brexit jó lehetőség is lehet a cégek számára:

Nagy-Britanniának most már megvan a lehetősége ahhoz, hogy az EU-szabályozástól függetlenül olyan jogi keretrendszert hozzon létre, ami támogatja és növekedésre ösztönzi a fintech cégeket.

A számok egyébként azt mutatják, hogy katasztrófa valóban nem történt, a Brexit után csak megtorpantak a kockázatitőke-befektetők Európában. A fintech cégekbe kicsivel még több pénzt is toltak, mint 2016 első negyedévében – oké, nagyon kicsivel, a többlet végül kevesebb lett 70 millió dollárnál. Éves alapon pedig csökkent az összbefektetések mértéke.

 

Ami feltűnő, hogy látványosan esett a nagy értékű üzletkötések száma Európában. A tavalyi év második negyedévében az összes megkötött befektetési szerződés átlagos értéke 9 millió dollár volt a kontinensen, ez az idei évben ugyanebben az időszakban már csak 5,6 millió dollár volt. Még akkor is látványos a visszaesés, ha az idei utolsó lezárt negyedév jobban sikerült ebből a szempontból, mint az azt megelőző három hónap.

 

Európát egyébként fintech befektetések frontján is a németek húzzák. Míg a kontinensen összességében alig nőtt a befektetések értéke negyedéves alapon, Németország majdnem duplázott: a január elejétől március végéig tartó időszakban 14 üzletből 107 millió dollár folyt be a cégekhez, áprilistól június utolsó napjáig 186.

Mit keres a kockázati tőke?

A KPMG szakértői szerint a jövőben Európában folytatódik majd az a trend, hogy a kockázati tőkések mellé egyre több, a biztosabb megtérülésre apelláló befektető száll majd be a fintech cégek, termékek finanszírozásába.

A tanulmány szerzői szerint egyébként globálisan is az várható, hogy a kockázatosabb üzletet kereső vállalatok óvatosabban finanszírozzák majd a szektort. 2015-höz képest – amikor a befektetők az innovatívabbnál innovatívabb termékeket, üzleti modelleket látva szórták a pénzt – 2016-ra eljött az igazság pillanata: az eredeti elvárásokhoz képest például kevesebb cég tudott tőzsdére lépni. Az első fél évben ebből a tapasztalatból is okulva a jobb nevű cégeket, a már működő technológiákat keresték pénzükkel az üzletemberek.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?