A német ellenzéki pártok örülhetnek, nem csak Merkelnek, de a szociáldemokrata kancellárjelöltnek is álmatlan éjszakákat fog okozni a botrány kimagyarázása.

(Fotó: WebSummit)

Parlamenti vizsgálóbizottság áll fel Németországban. A képviselők sehogyan nem értik, hogyan omolhatott össze pár hét alatt a Wirecard, és hogyan nem vette észre a szabályozó hatóság az ehhez vezető lépéseket – írja a Financial Times.

Ennek nagyjából mindenki örülhet a Wirecard kivételével. Választási év van Németországban, de nem szűnik az érdeklődés a fintech startup bedőlése iránt. Csoda, hogy mit tesz 1,9 milliárd euró elhagyása.

Lisa Paus, az ellenzéki Zöld Párt pénzügyi kérdésekkel foglalkozó szóvivője szerint

fel kell deríteni azt a könyvelési csalást, amely a háború utáni Németország legnagyobb ilyen jellegű botránya. Tartozunk ezzel a befektetőknek és az ország pogárainak.

A képviselők azután döntöttek a vizsgálóbiztottság felállítása mellett, hogy a Bundestag pénzügyi bizottsága által megtartott több különleges meghallgatás során sem derült ki, milyen felelősség terheli a szabályozó hatóságot a Wirecard botrányban. A nyomozás kínos lehet a BaFin pénzügyi szabályozót felügyelő pénzügyminiszternek, Olaf Scholtznak is, aki a német szociáldemokrata párt kancellárjelöltje.

Florian Toncar, az FDP párt képviselője szerint két hónapja azt hallgatják, hogy a kormány szerint hogyan felelős bárki más a fintech által elkövetett csalásért. Közben három egykori igazgató őrizetben van, egy negyedik, Jan Marsalek, egykori operatív igazgató valahol a világban bujkál.

A képviselőket az fogja érdekelni, hogy mióta tud a kormány a csalásról, mit tett, hogy megelőzze az összeomlást. Amellett, hogy a választási évben remek téma, azért is fontos a Wirecard, mert az eset alaposan megtépázta a német pénzügyi rendszerbe vetett hitet. Ez pedig már csak azért is rossz hír, mert a Brexit utáni időkben több ország is verseng Európa új pénzügyi központjának pozíciójáért. Köztük Németország is.

Az ellenzéki képviselők azt gyanítják a Financial Times szerint, hogy a szabályozó hatóság elnéző volt a Wirecarddal, nehogy az ország kevés fintech unikornisainak egyikét kár érje. Felmerült kérdésként az is, miért lobbizott Angela Merkel kínai útján a cégért tavaly, amikor a sajtóban már feltűntek hírek arról, hogy a Wirecard könyvelése nincs rendben. Az ügyet a Financial Times göngyölítette fel erős ellenszélben. Minden leleplező anyagukat hazugságnak vagy tévedésnek minősítette a később csődbe menő cég.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?