A jövő bonyolult: nincs olyan, hogy a fintech fog nyerni, vagy hogy minden startupot felvásárol majd egy bank.

Azért a bankok sem teljesen hülyék – állítja egy véleménycikk az amúgy a startup világgal rendkívül barátságos Techcrunchon. Simon Moss, a Symphony Ayasdi AI nevű, pénzügyi cégek számára mesterséges intelligenciás megoldásokat kidolgozó cég vezetője arról ír, hogy a tapasztalt banki emberek nem teljesen idióták.

Hagyományosan ez nem lenne olyan állítás, ami érvelő szöveget igényel. Azonban a fintechek és a patinás pénzintézetek fejlesztési sebessége jelentősen eltér. Emiatt pedig fintech körökben fel-felmerül az a gondolat, hogy a régi viszonyok között szocializálódott döntéshozók nem értik, merre halad az ipar.

Moss szerint a bankok sokkal jobban értik, hogy milyen iparban vannak, mint azok, akik kritikával illetik őket. Bár a technológusok az ilyen iparági tudást hajlamosak lebecsülni, erre nagy szükség van. Ugyanígy szükség van új, gyors, kényelmes szoftverekre is, de ezeket úgy kell megírni, hogy az a bank hasznára váljon. Nincs és nem is lehet öncélú szoftverfejlesztés.

Emellett a bankok értékelik a modern technológia által kínált előnyöket. Arról viszont nincsenek meggyőzve Moss szerint, hogy jelentős üzleti előnyt jelent, ha mindegyik pénzintézet ugyanattól a pár beszállítótól veszi meg az előnyt ígérő rendszereket. Ehelyett keresik a választ arra, hogyan tudják szervezeten belül tartani ezt az erőforrást. Ugyanez a kérdés igaz a mesterséges intelligenciára, természetesnyelv-feldolgozásra, gépi tanulásra és így tovább.

Moss sem tagadja, hogy a bankok követnek el nagy hülyeségeket. Illetve, hogy megpróbálják elkerülni, hogy a következő nagy dolognak beharangozott technológiából bukás legyen. Közben elindultak startup bankok – ilyenekről mi is gyakran írunk – amelyek a nulláról indulva építenek pénzintézetet a legújabb technológiákat használva. Ezzel szemben a hagyományos bankok adattudósokat vesznek fel, és falon belül próbálják kialakítani a megfelelő tudásokat.

Veszélyei így is vannak a stratégiának. Könnyű nem skálázható, rossz minőségű szoftvert gyártani. Moss szerint a megoldás a szerénység. A fintechekhez is fűződik pár látványos lerobbanás, de hagyományos bankok rendszerei is reccsentek már meg a nagy terhelés alatt.

Összességében Moss amellett érvel, hogy az egyszerű bölcsességek helyett ismerjük fel, hogy a világ bonyolult. Nincs olyan valós forgatókönyv, hogy a fintechek megölik a bankokat vagy a nagy halak megeszik a kicsiket. Érdekes összeolvadások, felvásárlások, párhuzamosan futó projektek – ezek jelentik a jövőt.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?