Az emberi munkavállalóknak így sem jó hír, hogy egy japán startup már teszteli a távvezérelt bolti kisegítőket.

Új robottal rukkolt elő a tokiói Telexistence nevű távjelenlét startup. Az egyiptomi Básztet istennőre – neki volt macskafeje – gyanúsan hasonlító robotban ugyan semmi isteni nincs, de rendkívül jól néz ki.

A robot ráadásul nem azt teszi, amit istennőként tenne – a fáraót védte, majd később a parfümök és az anyaság istennője volt – hanem a boltok polcait fogja tölteni. A gépet speciális kezekkel szerelték fel, amelyekkel több fajta terméket is biztonságosan meg lehet fogni.

A japán Familymart üzlethálózat azt tervezi, hogy 2022-re húsz üzletben indítja el a Model-T nevű robot kipróbálását. Kezdetben egy emberi pilóta fogja távvezérelni VR-szemüvegben és kesztyűkben a hűtők megtöltését. A lenti demó videóban látható, hogy a robot mozgása ugyan pontos, de gyorsnak nehezen nevezhető. Illetve, hogy viszonylag drága hardver kell a távvezérléséhez.

FM POC with Telexistence Model-T

Enjoy the videos and music you love, upload original content, and share it all with friends, family, and the world on YouTube.

A Telexistence szerint úgy lehet spórolást elérni a Model-T-vel, hogy egy munkás több bolt robotját távvezérli. Ráadásul a robotok irányítói bárhol lehetnek, nem csak az bolt környékén tud új munkaerőt toborozni a cég.

A startup ígéretének és a robotnak az az igazi különlegessége, hogy ezt az ötletet tíz-tizenöt éve még sci-fi filmben láthattuk. És nem csupán a technológiát, hanem azt is, hogy a távjelenlétes munka arra is alkalmas, hogy a munkások életkörülményein spóroljanak a cégek. Akit érdekel, hogyan nézett ki még disztópiaként az az ötlet, amire most már kockázati tőkebefektést adnak az Álom-gyár című 2008-as filmet kell megnézni.

SLEEP DEALER TRAILER 2014 (Official)

The final, official trailer for the Sundance award-winning social-issue science-fiction film, „Sleep Dealer,” directed by Alex Rivera and produced by Anthony…


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?