Ha betiltják a módszert, ami a cég bevételeinek nyolcvan százalékát generálja, nagy bajba kerülhet a cég.

Robin segít befektetni a szegényeknek – ez a mese is sokat változott (Forrás: Robinhood / Facebook)

Míg a Paypal a Robinhood módszerét igyekszik lekoppintani, a kiskereskedők kiszolgálására épített Robinhoodnak más problémái vannak. A SEC amerikai piacfelügyeleti szerv elnöke jelezte, hogy az order flow eladások betiltására készül.

Az order flow eladásával szemben az a kifogás, hogy bár elvben kedvezőbb áron teljesülhetnek a brókerek ügyfeleinek vételi és eladási ajánlatai, a gyakorlatban az nem biztosított. Nincs garancia arra, hogy az a nagyfrekvenciás (HFT) kereskedőcég teljesíti a legkedvezőbb áron a tranzakciót, akinek a kereskedő – esetünkben a Robinhood – eladja az ügyfelei által generált tranzakciós információkat.

A Barron’s-ban megjelent interjú szerint nem biztos az order flow eladások betiltása, de Gary Gensler SEC vezető szerint nincs kizárva, hogy erre is sor kerül a hatóság átalakítása során. Az információ hatására kilenc százalékot estek a Robinhood részvényei, a kereskedést pedig 6,9 százalékos mínuszban zárták kedden.

A bejelentést megérezték a HFT kereskedőcégek is, de kisebb mértékben. Ennek az lehet az oka, hogy a Robinhood bevételeinek nyolcvan százaléka az order flow eladásából származik. Az ügyfelektől beszedett előfizetési díjak, kriptós kereskedés és minden egyéb csupán a bevétel húsz százalékát generálja. Így a módszer betiltása rövid távon kivéreztetné a fintechet.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?