A vacak papírok árának felnyomása az egyik legrégebbi trükk, mégis attól tart a szabályozó, hogy épp ez zajlik a szemük előtt.

A vacak papírok árának felnyomása az egyik legrégebbi trükk, mégis attól tart a szabályozó, hogy épp ez zajlik a szemük előtt.

(Fotó: William Creswell CC-BY)
(Fotó: William Creswell CC-BY)

Új serif jött a kriptopénzes, blockchaines városba körülbelül egy hónapja. Az amerikai tőzsdefelügyelet (SEC) lezárta a tavalyi DAO-botrány vizsgálatát, és tett néhány óvatosságra intő kijelentést. A SEC azóta felpörgött, észlelték, hogy ezerrel mennek a kezdeti tokenkibocsátások, és gyorsan össze is raktak egy befektetői figyelmeztető anyagot.

A szöveg sok újat nem mond, jelentősége inkább abban rejlik, hogy a SEC átalakult gyorsreagálású fintech hadtestté. Legfontosabb üzenete, hogy

a csalók gyakran használják az új, feltörekvő technológiákat arra, hogy a potenciális áldozatokat rávegyék, hogy csaló vállalkozásokba fektessék a pénzüket.

Emellett felhívják a figyelmet arra, hogy a kis piaci kapitalizációjú papírokkal gyakran követnek el „pump and dump” csalást. Ez abból áll, hogy erős marketinggel, hazugságokkal és minden elérhető eszközzel megemelik egy részvény árfolyamát, eladják azokat az áldozatnak, majd az olcsón vett, drágán eladott, és túl sok értéket nem képviselő papírok árával boldogan eltűnnek. A trükk a legrégibbek egyike – már az ezerhétszázas években is létezett – ennek ellenére még mindig hatékony. A később Oscar-díjas film sztorijaként felbukkano Stratton Oakmont-csalás is erre a trükkre épült.

A tőzsdefelügyelet jelezte, hogy a befektetők védelmében kész leállítani a kereskedelmet azokban az esetekben, ha ennek szükségét látja. Nagy kérdés, hogy egy okosszerződésben definiált, a hagyományos pénzügyi rendszerrel párhuzamosan, attól függetlenül működő blockchaines megoldásnál erre egyáltalán képes-e a SEC.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?