Az indiai Paytm-be más a Softbank és az Alibaba is tett pénzt, de most a legismertebb amerikai befektetési cégnek is megtetszettek.

Az indiai Paytm-be más a Softbank és az Alibaba is tett pénzt, de most a legismertebb amerikai befektetési cégnek is megtetszettek.

Rövid megfontolás után a go big mellett döntött a cég (Fotó: Rajat Saini CC-BY)

Az indiai fizetési piac legfontosabb fintech játékosáról, a Paytmről többször írtunk. Most azonban a cég egy ritka történéssel került be a hírekbe. A Berkshire Hathaway befektetési cég, amelyet a legendás Warren Buffett irányít 3-4 százaléknyi tulajdont vásárolt a One97-ben, amely a Paytm tulajdonosa – írja a TechCrunch.

A mostani az első alkalom, hogy a Berkshire Hathaway indiai startupot látott volna alkalmasnak arra, hogy abba pénzt fektessen. Az összesen 300 és 350 millió dollár körüli összegben gondolkodik a Buffet-vezette cég, és a befektetés 10-10 milliárd dolláros cégértékkel számol. Ez, ha a szokásos startupos számolási módszereket használjuk, már egy kisebb ménesnyi unikornissá teszi a Paytmet.

A Berkshire Hathaway nem az első külföldi cég, amely jó ötletnek tartja a Paytm feltőkésítését. A robotikától a videojátékokik sok iparban utazó japán SoftBank idén mág egy 450 millió dolláros körben beszállt a cégbe, és a kínai Alibaba is a befektetők között van.

A Paytmnek jelenleg 230 millió regisztrált felhasználója van, amivel India legnagyobb digitális tárcaszolgáltatója és legnagyobb fizetési megoldása egyszerre. A cég a közelmúltban úgy kezdte bővíteni a szolgáltatásait – például chattel és játékokkal – hogy a WhatsAppal is versenybe tudjon szállni a hazai piacán.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?