Kevesebb szó esik az NFT-piacról, mint nyár elején esett, de még mindig meg lehet gazdagodni jópofa alkotásokkal. Egy brit tininek például már nem lesz gondja a tandíj kifizetésével pár évig.

Többnyire nem az a legmegfelelőbb reakció a modern művészetre, hogy „ilyet én is tudok”. Bárki be tud áztatni formalinba egy cápát – Damien Hirst brit művész A halál fizikai lehetetlensége egy élő tudatában című műve pont ilyen – de az ötlet, hogy ezt meg is tegye, és hogy jelentést tulajdonítson neki, ahhoz már művésznek kell lenni. A második cápát már egyszerű berakni az akváriumba. Benyamin Ahmed, egy 12 éves brit tini azonban bemutatta, hogy vannak helyzetek, amikor meg kell próbálkozni ezzel az „ilyet én is tudok” gondolattal.

Ahmed a jelentős összegért eladott NFT-kben látta meg a lehetőséget. Ezek közül is azokban, amik egyszerűbb, generált grafikát tartalmaznak és végtelen mennyiségben gyárthatók. A Crypto Punks pixeles portréi és a Boring Bananas NFT-i szolgáltak fő ihletforrásként az öt éves kora óta programozni tanuló tini számára – írja a Leet.

A tini Discordon felvette a kapcsolatot a Crypto Punks alkotójával egy Discord szerveren, az pedig elküldte neki a képek generálására használt, általa írt programot. Ezt sablonként használva hozta létre Ahmed a saját 3350 darab pixeles bálnából álló NFT-kollekcióját, a Weird Whalest.

A képek kilenc óra alatt elkeltek, és 255 ezer dollárt hoztak a konyhára a tininek kriptovalutában. Később elkezdtek kereskedni is az NFT-ivel, ami után további 2,5 százalékos jutalékot kapott. Ez nem volt akkora összeg, mint az eredeti eladás, de csak befolyt így is 95 ezer dollár. Augusztus végére a számláló 400 ezer dollárra állt be, ami 115 millió forint. Ezzel pedig Benyamin Ahmed lett a legfiatalabb ember, aki meggazdagodott kriptovalutával és blokklánccal.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?