A másodperc milliomodrészét elérő pontossággal kell rögzíteni a kereskedéseket egy hamarosan életbe lépő szabályozás szerint. A világ sem ennyire pontos. Kirándulás az atomórák és az idő világába.

A másodperc milliomodrészét elérő pontossággal kell rögzíteni a kereskedéseket egy hamarosan életbe lépő szabályozás szerint. A világ sem ennyire pontos. Kirándulás az atomórák és az idő világába.

A NIST amerikai szabványügyi hivatal atomórája hozzáadott fizikusokkal
A NIST amerikai szabványügyi hivatal atomórája hozzáadott fizikusokkal

A visszatérő olvasóink biztos megfigyelték már, hogy van, hogy egy hírben teljesen mást tartunk fontosnak, mint amiről szól. Ha eddig nem tették, most itt a lehetőség.

A Finextra alaphírét ugyanis egy mondatban össze lehet foglalni: a torontói tőzsde (TMX) a brit National Physical Laboratoryval közösen állított össze egy kísérletet, amelyben tőzsdei ügyleteket egy atomóra által szolgáltatott időbélyeggel felszerelve tároltak el egy elosztott főkönyvi (lásd még blockchain) rendszerben, amelyet a Z/Yen biztosított.

A kísérlet egyrészt egy rakás izgalmas technológia összekapcsolására szolgált, másrészt a MiFID II megfelelőségre való felkészülés egy állomása. A MiFID, azaz a Markets in Financial Instruments Directive célja, hogy növelje a piacok átláthatóságát, strukturáltságát, csökkentse a piaci adatok árát, nyilvánvalóbbá tegye a kereskedés és a befektetés költségeit. Szóval a termékfejlesztéstől a befektetővédelemig több témát érint a jövőre életbe lépő európai szabályozás, ráadásul szigorítja a korábbi MiFID I-es szabályozást.

A szabályozásnak köszönhetően a befektetők részletesebb információt kapnak majd bankjuktól, átláthatóbb lesz számukra a szolgáltatás ára. Emellett megtiltja a befektetési szolgáltatóknak és portfóliókezelőknek, hogy harmadik féltől külön díjat fogadjanak el. A direktíva ugyanakkor növeli az adminisztrációs terheket, hosszabb időre teszi kötelezővé az ügyféladatok megőrzését, emiatt van egy félelem a szolgáltatókban, hogy túlszabályozott, merev piacot hoz létre.

Itt jön az atom!

Felmerül a kérdés, hogy miért kell ehhez atomóra. Azért, mert az RTS-25 (PDF) nevű kiegészítés kötelezővé teszi, hogy a másodperc milliomod részéig pontos időbélyeggel tárolják el a vételek és eladások idejét. A dokumentum azt is előírja, hogy a kereskedelmi rendszerek óráját szinkronizálni kell, alapnak pedig az UTC, azaz az egységes koordinált világidő számít. Emellett még azt is bizonyítani kell, hogy az időbélyeg rögzítése konzisztensen ugyanúgy történik minden rekord esetén.

Harmincmillió évente késik egy másodpercet a svájci FOCS-1 atomóra. A világ sokkal pontatlanabb (Fotó: Wikimedia Commons)
Harmincmillió évente késik egy másodpercet a svájci FOCS-1 atomóra. A világ sokkal pontatlanabb (Fotó: Wikimedia Commons)

Az internetes pontosidő sztenderdek (az NTP és a PTP), amelyek a laptopunk vagy asztali gépünk óráját is pontosan tartják, részben alkalmasak az ilyen szintű szinkronra az üzleti informatikában és hálózatépítésben utazó Corvil szerint. De, hogy a technológusoknak legyen miért boldognak lenni, sem a régebbi NTP sem az újabb PTP nem alkamas teljesen az elvárások teljesítésére, így fejlesztésre van szüség. Illetve a piacon kialakult egy izgalmas hely, netes időstanderdek MiFID 2 kompatibilis felhasználására. Ilyet például a Corvil is kínál termékként.

Ha eddig hittél az időben, most elmúlik

A vad dolgok azonban itt következnek. A fentebb emlegetett koordinált világidő ugyanis nem más, mint a világ ötven atomórás laborjában egynletesen mért nemzetközi atomidőből (TAI) származtatott idő. Az atomidőtől abban különbözik, hogy egy-másfél évente – azaz rendszertelen időközönként – egy szökőmásodpercet adnak hozzá, hogy a Föld forgásának lassulását és nem egyenletes voltát kiküszöböljék. Ennek köszönhetően az UTC egy másodpercen belüli eltéréssel követi a Föld forgásából kiszámolt egyezményes világidőt (UT). Még ide lehetne keverni a valódi szoláris időt, ami alapján több tíz másodpercnyi különbség lehet a napok hosszában, de ezzel már tényleg nem zaklatnánk fel senkit.

Ennyiből valószínűleg mindenkiben kialakult az a kép, hogy az idő rémesen bonyolult dolog. És nem azért, mert nincs belőle elég, hanem mert túl sok fajta akad belőle. A klíringházak természetesen meg fogják oldani a pontosidő szolgáltatások bekötését, ennek ürügyén pedig a pénzügyi technológiával foglalkozók elküldethetik magukat atomórát nézni, akarom mondani tanulmányútra.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?