Önkiszolgáló okostelefonos pénztár, perekben segítő gazdag barát, könyvelőrobot és a családi büdzsére vigyázó app is van a Y Combinator új startupjai között.

Önkiszolgáló okostelefonos pénztár, perköltséget finanszírozó gazdag barát, chatelő könyvelőrobot és a családi büdzsére vigyázó app is van a Y Combinator új startupjai között. Egyszerűen tobzódik a szektor az ötletekben. 

A nyár végi demónapra egy csempész startup sem jutott, tavasszal még voltak ilyenek
A nyár végi demónapra egy csempész startup sem jutott, tavasszal még voltak ilyenek
(fotó: Paul Miller / Flickr CC-BY)

A fintech lapok a héten megkongatták a vészharangot, hogy a Y Combinator kockázatitőke-befektető nyár végi demónapjainak elején egyetlen pénzügyi startup sem szerepelt. Egyesek már azt is feszegették, hogy a cég kiszeretett a fintechből. Nem kellett sokat várni, hogy kiderüljön, alaptalanok a félelmek.

A második nap startupjairól csak azokat emeltük ki, amelynek pénzügyi vonatkozásai vannak.

Hitelezés máshogy: Fellow és Lendsnap

A Fellow a hitelkerettel nem rendelkező kis cégeknek dob mentőövet. A számlák és fizetések hóvégi elutalásához nyújt segítséget a cég, és eddig négy vállalkozást segített ki 120 ezer dollárral. A startupról ennél többet nem lehet tudni, mert a honlapjukon összesen két mondatnyi szöveg van csak.

A személyi hiteleket az ugyanitt bemutatkozó Lendsnap akarja rendbe rakni. A több száz oldalas hitelszerződéseket úgy akarják egyszerűbbé és átláthatóbbá tenni, hogy végül az egyes bankok által kínált konstrukciók összehasonlíthatóvá váljanak. Hitelenként száz dollárt kérnek majd, és úgy tippelik, hogy egy 1,8 milliárd dolláros piacot találtak maguknak.

Ez az atomóra volt a japán középidő fő órája
Ez az atomóra volt a japán középidő fő órája
(fotó: halfrain / Flickr CC-BY-SA)

Tőzsde a nulláról felépítve: OneChronos

Kereskedni drága, de ennek nem kell így lennie – ezt mondja a következő generációs tőzsdeélményt ígérő startup. Nem kis fába vágták a fejszéjüket, gyakorlatilag mindent meg akarnak változtatni a piacon. A mostani nanoszekundumos előnyökért zajló nagyon drága versenyt egy igazságosabban működő tőzsdével váltanák le. Természetesen ebben is van technológia: egyrészt összeszinkronizált atomórák kellenek, hogy ne kelljen versenyezni a hálózaton, másrészt a kereskedők a tőzsdén belül futtatnák a saját kereskedő algoritmusaikat. Csupa-csupa újdonság, még ha nehéz is elképzelni, hogy gyorsan le tudnák győzni vele a NASDAQ-ot.

Takarékoskodás az átlagembernek: SmartPath

Az év egyik slágeres ötlete a pénzügyi tanácsadószoftver. A SmartPath azoknak akar segíteni, akiket a robottanácsadók és a személyi tanácsadók nem szolgálnak ki. A startup úgy gondolja, hogy 100 millió amerikai család van, akiket rá lehetne szoktatni a kiadásaik követésére, és apró jutalmakkal a pénz okosabb kezelésére lehet kondicionálni.

smartpath

A folyamat vége pedig az, hogy az okosabban költekező emberek kedvezőbb feltételek mellett törleszthetik a hiteleiket. Az eddig tapasztalatok szerint a felhasználó kétharmada tanul az apptól, a felhasználók száma pedig nő. A cég más vállalatoktól akar elsősorban pénzt szerezni, azzal érvelve, hogy pénzügyi tanácsokat egyébként is adnak a munkavállalóknak.

Minden mobil pénztárgép is: Selfycart

Minek önkiszolgáló pénztár, amikor az okostelefonok vonalkódot is tudnak olvasni és fizetni is lehet velük? A kérdést biztos sokan feltették már, de a Selfycart alapítói az elsők, akik a filozofálás mellett appfejlesztésbe is kezdtek.  A kényelemért cserébe a boltok két százalékos jutalékot fizetnek, cserébe el tudnak fogadni Apple Pay-t, bankkártyákat és PayPalt is.

Csetrobot mindenbe kell: Sway

A könyvelést több startup próbálja meg megváltoztatni. A tíz szakma, amit komolyan veszélyeztetnek a mesterséges intelligenciák és robotok listánkon is előkelő helyen szerepelt a szakma. A Sway egy ezek közül a startupok közül. A szolgáltatás havi 99 dollárba kerül, és azt várja, hogy félmillió amerikai cég könyvelését fogja megváltoztatni.

sway
A könyvelőrobot bent ül a céges cseten is
(fotó: Sway)

 

Úgy perel, mint egy milliárdos: Legalist

A figyelmet azonban nem a fenti startupok szerezték meg, hanem egy sokkal gonoszabbnak tűnő ötlet. A Legalist olyan perekbe segítene szeretne beszállni, amiknek nem ártana egy kis tőke. Ismerős ötlet? Pont ezt csinálta Peter Thiel, amikor beleöntött tízmillió dollárt a Hulk Hogan és a Gawker között zajló perbe. A milliárdos segítségével a pert első fokon megnyerte Hogan, a Gawker cég csődvédelmet kért, majd eladták, végül a hét legelején a Gawker.com, a cég zászlóshajója be is zárt. Az ügyet nehéz nem a pénzember személyes bosszújának tekinteni.

Thiel korábban is állt elő vad ötletekkel, de újságot még nem perelt rommá
Thiel korábban is állt elő vad ötletekkel, de újságot még nem perelt rommá
(fotó: Dan Taylor / Heisenbergmedia / Flickr CC-BY)

A Legalist valami hasonó funkciót akar kínálni. Egyelőre azonban megyei bírósági iratokat digitalizálnak, hogy egyáltalán ismerjék a zajló pereket. Az adatbázisból később azt is meg lehet majd mondani, hogy adott bírónál mi a per megnyerésének esélye: ez alapján pedig már be lehet szállni pénzzel a perbe. A megítélt jóvátételen a Legalist és az alperes osztozik. Ami pedig a legjobb, a startup Thiel támogatásával alakult meg, 100 ezer dollárral segítette az indulást.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?