Felhúzta egy tőzsde az amerikai betétvédelmi alapot, mert a hivatalos kommunikációjában azt állította, hogy biztosított számlákon vannak a kriptovaluták.

(Fotó: Luca Florio / CC-BY)
(fotó: Luca Florio / CC-BY)

Nincs vicces kedvében az amerikai szövetségi betétbiztosítási cég, a FDIC. Annyira nincs, hogy hivatalos felszólítással fordult az FTX kibervalutás tőzsdéhez, hogy azonnal hagyjon fel a félrevezető reklámokkal, még véletlenül se sejtesse azt, hogy a náluk parkoltatott vagyon bármilyen módon biztosítva lenne. A FDIC részvényportfóliókat sem biztosít, hanem csak a banki betéteket, a kriptovalutákhoz pedig egyáltalában nem nyúl hozzá a cég.

A felszólítást az FTX elnökének egyik elejtett nyilatkozata provokálta ki. Brett Harrison azt találta írni a Twitteren ,hogy az FTX-re befizetett pénzeket az FDIC által biztosított névre szóló alszámlákon tárolják. Az azóta törötl bejegyzés azt is állította, hogy a részvénybe fektetett pénz szintén részben az FDIC által biztosított brókereknél található. Az FDIC azt szeretné elérni, hogy az FTX ne állítsa azt, hogy bármiféle betétbiztosítással rendelkezik.

A betétvédelmi alap nem emelte ki a figyelmeztetésében, de a The Verge talált további olyan bejegyzéseket is, amelyekben Harrison azt bizonygatja, hogy a pénzt biztonságos számlákon tárolják az FTX partner bankjánál.

Harrison a bejegyzés törlése után azzal védekezett, hogy nem volt célja az ügyfelek félrevezetését. És azt sem akarta kommunikálni, hogy a kriptovalutákat bármilyen módon biztosítaná az FDIC. Az FTX alapítója és vezérigazgatója pedig azzal szállt be a mosakodásba, hogy azok a bankok, amelyekkel a cég partnerként együttműködik, azok rendelkeznek betétbiztosítással, amely védheti az ügyfeleket. Emellett kinyilatkoztatta, hogy örömmel működnének együtt a betétvédelmi céggel. Tekintve, hogy a kriptovaluták mennyire volatilis eszközök, amelyeknek ráadásul a pénzügyi rendszerben elfoglalt helye is bizonytalanná vált mostanra, ez az öröm valószínűleg rendkívül egyoldalú.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?