Három éven át tartó feltétel nélküli alapjövedelem kísérletbe kezd Németország. A kísérletben résztvevő 120 német havi 1200 eurót fog kapni.

(Mathias Pastwa / Flickr CC-BY-ND)
(fotó: Mathias Pastwa / Flickr CC-BY-ND)

Kontrollcsoportról is gondoskodtak a kísérlet tervezői. Tekintve, hogy az utóbbiaknak nem kell havi pénzt fizetni, ezért ez jóval nagyobb lesz. A 120 alapjövedelemben részesülő német tapasztalatait 1380 másik emberével hasonlítják össze. A kísérletre már meg is van a tőke 140 ezren dobták össze egy közösségi adakozási kampányban – írja a Business Insider.

A feltétel nélküli alapjövedelem támogatói szerint az új módszer segít a pénzügyi egyenlőtlenségek eltüntetésében. Illetve hozzájárul a lelki egészséghez azzal, hogy a résztvevőknek nem kell mindennapi létfenntartási kérdéseken aggódniuk. A kritikusok egy része szerint csökkenti a munkakedvet és egyébként is túl drága. Míg az ötlet baloldali kritikusai szerint az a gond az elképzeléssel, hogy a megélhetéshez sem elegendő munkákat – például ilyen a hakni gazdaság számos résztvevője – dotálná így az állam.

A németek most további filozófiai viták helyett egyszerűen kipróbálják melyik oldalnak van igaza. A helyzetre jellemző módon a kísérletre szánt pénzt egy, a feltétel nélküli alapjövedelmet pártoló csoport gyűjtötte össze.

Németország nem az első olyan állam, amelyik a viták helyett a gyakorlatban is tesz egy próbát az alapjövedelemmel. A legismertebb valószínűleg a kudarccal végződő Finnországi kísérlet. Annál azonban nem szabad elfelejteni, hogy a programhoz szükséges forrásokat nem kapták meg a kísérlet vezetői. A tervezés és a végrehajtás így ellentétes érdekekkel rendelkezett. A résztvevők lelki egészségén és pénzügyi biztonságán még így is javított a program.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?