Ön fektetne hiperinflációban tengődő, a helyzetet kezelni képtelen kormányzat által vezetett ország kiptovalutájába?

Ön fektetne hiperinflációban tengődő, a helyzetet kezelni képtelen kormányzat által vezetett ország kiptovalutájába?

(Fotó: Jorge Andrés Paparoni Bruzual CC-BY-SA)

Kriptopénzes trükkel akarja stabilizálni magát Venezuela – írja a Techcrunch. Az ország az elmúlt pár évben azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy a jelentős olajvagyon ellenére csődbe ment, hiperinfláció alakult ki, a boltok polcairól pedig minden termék eltűnt.

Maduro elnök úgy tűnik beváltja korábban bejelentett tervét és egy Petro nevű kriptovalutához köti az ország hagyományos pénzét. A bolívárral egyébként is voltak korábban bajok. 2008. január elsejétől Venezuela bevezette a bolívar fuerte, azaz erős bolívar nevű fizetőeszközt, ezzel levágtak három nullát az árakból. Az erős azonban fantázianévnek bizonyult, 2018. augusztusa óta a bolívar soberano az új fizetőezköz. Egy soberano 100 ezer fuertét ér.

A gazdaság stabilizálására szánt, állami kibocsátású Petro kriptopénzzel Maduro azt akarja elérni, hogy 3 milliárd – más államoktól és befektetőktől származó – dollár áramlik a gazdaságba. A terv hátránya, hogy Donald Trump amerikai elnök már kikelt az ötlet ellen. Ettől még azonban az ország olajtermelésével is összekötött Petro akár működhet is. Igaz, az nem derül ki a kibocsátás előtt kiadott whitepaperből, hogy mégis mitől fog működni a rendszer. Ezt már csak színezi az, hogy Venezuela nemzetgyűlése szerint a Petro alkotmányellenes, az ICOindex oldal pedig az átverések között listázza a pénzt – írja a Bloomberg.

Korábbi híradások szerint a kriptopénz rendkívül népszerűvé vált Venezuelában. Mivel ezeket a kormány ellenőrzését megkerülve lehet dollárra illetve a feketepiacon beszerezhető javakra váltani.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?