Annyira a különböző ICO-król szólt a nyár, hogy így a végén a fintech gurujai is véleményt nyilvánítanak.

Annyira a különböző ICO-król szólt a nyár, hogy így a végén a fintech gurujai is véleményt nyilvánítanak.

Magyarországi előadásán tavaly még arról beszélt King, hogy a banki élménynek meg kell változnia
Magyarországi előadásán tavaly még arról beszélt King, hogy a banki élménynek meg kell változnia
(fotó: Novathon Facebook)

Mi már írtunk az ICO-ról, de Brett King a Linkedinen írt hosszan arról, hogy egy éve, 2016-ban, lényegében senki sem hallott az ICO-ról, ma pedig rekord mennyiségű pénzeket gyűjtenek induló vállalkozások egy-egy tokenkibocsátással. King a Tezost hozta példának, ami 30-50 millió dollárt akart begyűjteni, de végül több mint 270 millióhoz jutott hozzá. Ez őket is annyira meglepte, hogy indítottak gyorsan egy kockázati tőkealapot.

A Tezos rekordját pár hét múlva a Filecoin döntötte meg, ami hatvan perc alatt szedett össze több mint 200 millió dollárt. Az úgy már nem rossz óradíj. Alejandro Jodorowsky soha el nem készült, őrült és legendás Dűne feldolgozásában az akkor már bőven világhírű Salvador Dali úgy vállalta el a szereplést, ha valamilyen módon rekordgázsit kap. Végül azt kalkulálták ki, hogy a képernyőn töltött idő minden percéért százezer dollár jár a művésznek. Mivel a forgatási napok semmilyen módon nem lettek volna összefüggésben Dali bérével így a filmesek sem mentek volna csődbe, és Dali büszkesége sem sérült volna. Összehasonlításként: a Filecoin percenként 3,3 millió dollárt kapott.

Idén újabb rekordok fognak megdőlni

King szerint egyelőre nem látszik a vége az ICO őrületnek. 2016-ban 78 millió dollárt gyűjtöttek így össze. (Plusz volt a nagy DAO felsülés a maga 150 millió dollárjával.) Idén eddig 1,2 milliárd dollár cserélt gazdát különböző tokenkibocsátások során. Igaz, az amerikai tőzsdefelügyelet vizsgálódása gátat vethet a növekedésnek.

A guru szerint az év végére a tokenekre költött összeg elérheti az ötmilliárd dollárt. Példaként azt hozza, hogy a hányattatott sorsú bitcoint – emlékszik még bárki a Mt. Gox feltörésére, ami során 300 ezer bitcoint loptak el – is temették már sokszor, de még mindig növekedő pályán van.

Nem forradalom, evolúció

Végül Dave Birch írását ajánlja olvasásra King, aki szerint a pénz evolúciójának következő lépése, hogy technológiává válik. Még annál is inkább, amennyire most technológia. Ezt pedig momentán a blockchain teszi lehetővé. A rendszer pedig annyira önfenntartó, hogy nem valószínű, hogy magától összedőlne. Illetve nem valószínűbb annál, mint hogy a teljes tőzsdei rendszer összedőlne valamitől.

King szerint be fognak lépni a szabályozók. Jól azonban azok fognak cselekedni, akik könnyű kézzel nyúlnak a kialakult piachoz.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?