Sarokházat, repülőt, szupersportautót is vehetett volna, vagy felrakhatta volna Vegasban a piros páratlanra. Ehelyett kriptopénzekbe fektette. Az eredmény ugyanaz.

Lényegében az összes befektetési szabályt sikerült megszegnie a lenti történet névtelen hősének, amivel egy szupersportautó árát tapsolta el pár hónap alatt.

(Fotó: Lesum / Flickr CC-BY)
(Fotó: Lesum / Flickr CC-BY)

Fontos tanmese bukkant fel a Reddit bitcoinos topikjaiban. Egy, már a nicknevével is az elkövetett hibát hangsúlyozó Stupidfoolishwhale felhasználó elmeséli, hogyan csinált nagyjából hatszáz bitcoinból kitartó bizniszeléssel és okosnak gondolt trükkökkel kétszáz bitcoint.

Stupidfoolishwhale története májusban kezdődik, amikor 2700 dolláros árfolyamon beruházott 600 bitcoinra. Ez 1,6 millió dollár befektetését jelenti, ami miatt nehéz hinni a történetben, de mivel a számok akkor is jók a sztoriban, ha a történet nem igaz, akasszuk egy kicsit szögre a hitetlenségünket.

A felhasználó befektetési céllal vette a bitcoint, bízott abban, hogy 2018-ra eléri a jósolt tízezer dolláros árfolyamot, ő pedig gazdagon száll ki. Ha nem veri el a pénzt, akkor már most, négyezer dolláros árfolyamon is boldogan adhatná el a kriptopénzét. Ehelyett azonban júniusban elkezdett alternatív kriptopénzekbe fektetni.

Money, money
Money, money

Először az épp divatos Siacoinból vett, ami fel is ment, és boldogan gondolta, hogy párezer dollárt keresett egy nap alatt. Másnap az akkor Antshare, ma NEO nevű kriptopénzből vett, ami szintén emelkedőben volt. (Azóta az árfolyam beszakadt.) Ekkor pedig a felhasználó vérszemet kapott és vett CloakCoint, Factomot, Monerót, Zcast, Ripple-t és másik 25 fajta alternatív kriptopénzt.

Az egyik hiba, amit elkövetett, hogy az alternatív pénzekhez képest kiszámíthatóan viselkedő bitcointól megszabadult. A második, hogy a legdrágább árfolyamon vette lényegében mindegyik pénzt. Átlagosan ötven-hatvan százalékot csökkent az alternatív kriptopénzek ára a vásárlások óta.

Egy hibát nem követett el, nem adta el a mélyponton a pénzeket. Csendesen reménykedik abban, hogy minimalizálni tudja a veszteségét. Emiatt viszont papíron még nincs vesztesége, így adókedvezmény sem igényelhet a kommentelők között. Szerzett viszont egy csomó együttérző lájkot és némi élettapasztalatot.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?