Korábban is voltak jelek arra, hogy a Three Arrows Capital (3AC) kriptós befektetési csoport körül nincs minden rendben – írja a Verge.

(Fotó: BoatInternational)

A New York Magazine-től átvett hír szerint a 3AC korábbi vezetői, Kyle Davies és Su Zhu korábban valutakereskedelemmel foglalkozott. Olyan arbitrázs üzleteket bonyolítottak, ahol különböző brókerek által tévesen beadott vásárlásokat felhasználva szerezhettek némi hasznot. A bankok többször próbálták felvenni a céggel a kapcsolatot, hogy a hibás vásárlásokat visszatérítsék, de erre a 3AC elődje nem volt hajlandó. A páros ezzel elérte, hogy 2017-ben megjelentek az első olyan pénzintézetek, amelyek nem voltak hajlandók üzletet kötni velük.

Egy korábbi, devizakereskedelemben utazó forrás szerint: „mi FX-esek is részben hibásak vagyunk, mert tudtuk, hogy ezek a figurák képtelenek pénzt csinálni a devizából. Mégis, amikor átnyergeltek a kriptóra, mindenki azt hitte, hogy zsenik.”

A cég 2019-ben vált gyanússá a kriptósok között. Ekkor kínálta eladásra a határidős kriptoügyletekkel foglalkozó Deribit nevű cégét a 3AC mintegy 700 millió dollárért. Később kiderült, hogy a befektetés 289 millió dollárt ér, a 3AC pedig jelentősen túlárazta a céget. Később a Grayscale Bitcoin Trustbe fektettek be sikeresen 2 milliárd dollárt, de mivel késtek a befektetés eladásával, a nyereségük ezen az üzleten is elúszott.

Davies tudta is, sőt beszélt is arról, hogy a Grayscale ára esni fog. Azonban a Castle Island podcastjából kivágatta a New York Magazine forrása szerint azt a részt, amelyben a várható értékcsökkenésről beszélt.

Az utolsó nagy befektetésük a Terra/Luna tokenpáros volt, amely májusban omlott össze. A 3AC vagyona 500 millió dollárról fillérekre csökkent. A két alapító beismerte a veszteségeket, ám azt nyilatkozták, hogy továbbra is hiszunek a kriptóban. Majd pedig csődöt jelentettek, magukkal rántva a 3AC-nek hitelező Voyager Digitalt.

Míg a két alapító szökésben van – 32 millió dollárnyi tokennel a zsebükben -, és egy olyan országot keresnek, amivel az USA-nak nincs kiadatási egyezménye, maradt utánuk egy 30 millió dolláros szingapúri ingatlan. Illetve La Specia kikötőjében horgonyzik a 150 millió dolláros Much Wow jacht, amivel szintén a páros lepte meg magát.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?