Múlt héten még minden egyszerű volt, úgy tűnt, hogy az FBI letartóztatta az internetes bűnözők kedvenc bitcointőzsdéjének főnökét, és lefoglalta a gépeket is. Most megszólaltak a BTC-e üzemeltetői.

Múlt héten még minden egyszerű volt, úgy tűnt, hogy az FBI letartóztatta az internetes bűnözők kedvenc bitcointőzsdéjének főnökét, és lefoglalta a gépeket is. A BTC-e alkalmazottai azonban máshogy gondolják.

A bitcoin valójában számok nagy halmaza, le lehet foglalni számítógépestül
A bitcoin valójában számok nagy halmaza, le lehet foglalni számítógépestül
(fotó: Zach Copley / Flickr CC-BY-SA)

Izgalmas új fordulat állt be az egy hete az amerikai hatóságok által bezárt BTC-e bitcointőzsde sztorijában. Az oldal üzemeltetői egy – orosz nyelvű – fórumhozzászólásban mesélték el az ő verziójukat.

A Financial Times Alphaville blogja által ismertetett szöveg egyrészt kitér arra, hogy az üzemeltetők a szerverek július 25-i legfoglalása után hat napig nem tudták, mi történt a szolgáltatással. Mostanra kiderült, hogy az alkalmazottak egy részét letartóztatta az FBI, a domain nevet és a gépeket pedig lefoglalták. A BTC-e üzemeltetői azonban azt ígérik, hogy hamarosan visszatérnek, sőt elvben még a digitális tárcákban tárolt pénz egy részét is vissza tudják adni.

Bizalom, bizalom. Nem úgy volt, hogy az már nem kell?

A szöveg legizgalmasabb mondata pedig az, hogy a BTC-e mindig is bizalmi alapon működött, most is lehet bennük bízni. Ez azért érdekes, mert a blockchain rendszerek melletti legerősebb érv általában az szokott lenni, hogy a kereskedő felek közti bizalmat algoritmusokra cserélték le. Végül pedig letagadják, hogy a bitcoinos pénzmosással gyanúsított Alexander Vinnik valaha a BTC-e alkalmazottja lett volna.

A blockchainnel és a kriptovalutákkal foglalkozóknak a bizalomra való hivatkozást kell megfontolniuk. Az FT Alphaville szakírója, Izabella Kaminska egyenesen arcpirító hazugságnak nevezi azt az állítást, hogy a bizalom nem szükséges a blokkláncos világban. Valójában – írja a cikk – sőt köztes szolgáltatások egész erdeje nőtt ki a földből, ami azokat szolgálja ki, akik a bitcoin kereskedéssel nem akarnak napi több órát tölteni.

Kaminska szerint pont a felhasználóbarátság hiányzik a rendszerből, ez pedig a tömeges elterjedés kárára válik.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?