A jól képzett munkaerő nem megy a technológiai cégekhez, mert Hszi elnök nagy rendcsinálása miatt nem tűnnek biztos munkahelynek. Ezt a kínai gazdaság is meg fogja érezni.

(Fotó: Thomas Depenbusch / Flickr CC-BY)
(fotó: Thomas Depenbusch / Flickr CC-BY)

Annyi mindennel vádolták már meg a Z-generációt – és előttük az Y-t is – hogy egy-egy újabb vádpont fel se tűnik. A Bloombergnek az a cikke amely szerint közvetetten a Z-generáció miatt lassul a kínai gazdaság, azonban még ebben a mezőnyben is erősnek számít.

A lap szerint a mostani Kína legtanultabb generációja, amitől azt várták, hogy innovatív, technológiára erősen építő gazdaságot hoz létre. Ehhez képest nagyjából 15 millió fiatal munkanélküli van, és a többiek is engednek az igényeikből. Közben pedig idén 12 millió szakközépiskolát vagy gimnáziumot végzett fiatal érkezik a munkaerőpiacra.

A fiatal (16-24 éves) korosztályban több mint 19 százalékos az infláció. Ezt egyrészt a kormányzat kemény koronavírus ellenes intézkedései okozták, a másrészt pedig az ingatlanpiaci és oktatási cégekkel szembeni határozott fellépés. Az utóbbi részben nem volt megúszható, a kínai ingatlanpiaci lufi akkorára fújódott, hogy máig nem biztos, hogy egy nagy és kellemetlen összeomlás kivédhető-e.

A munkaerőpiaci problémák eredménye az lesz, hogy ez a fiatalabb generáció elveszíti a hitét a magánszektorban és elfogadja az állami szektorban kínált állásokat – írja a lap. Az alacsonyabban fizető állások megtöltése kiábrándult fiatalokkal azonban lassítja a gazdaságot.

A Kínai Munkaerő Intézet vezetője Cseng Hszingkuan szerint a trend azért sem kedvező a gazdaságnak mert ennek a generációnak vállalkozónak kellene állnia pár éven belül. Ehhez képest tavaly a friss végzősök 39 százaléka akart állami alkalmazott lenni, ami 28 százalékos növekedést jelent 2017-hez képest. A karrier elvárásokkal együtt esnek fizetésbeli elvárások is.

A tavalyi év kifejezése a kínai interneten a „tang ping” volt, ami az egészségesebb karrier-élet arány beállítását és a mókuskerékből való kiszállást jelenti. De népszerű kifejezés volt a „bailan”, azaz a hagyjuk megrohadni is.

A helyzeten még színez, hogy közben a kínai összeszerelő- és gyártóipar is arra panaszkodik, hogy nincs elég munkaerő.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?