Majdnem kicsúszott a határidőből a Lucid és a Churchill összeolvadása, mert nem tudták elérni a kisbefektetőket. Nem ez az utolsó ilyen sztori, szokjuk meg.

(Fotó: Lucid)

A Lucid Motors nevű, szaúdi tulajdonú villanyautós cég nagyon összeolvadna egy biankó csekkes befektetési társasággal (SPAC), a Churchill Capital IV-gyel. Az összeolvadás folyományaként pedig tőzsdére is kerülnének a villanyautó gyártó részvényei. Van azonban egy kis probléma.

A Lucidnak nem ártana meg az üzlet, mert az 4,5 milliárd dollárt hozna a cég konyhájára. Az elektromos autógyártásról pedig már mindenkinek megtanította Elon Musk, hogy az egyik fő jellemzője, hogy csak úgy viszi a pénzt.

A Churchill Capital részvényesei részben el is fogadták azokat a feltételeket, amelyek mentén a két cég egyesülés lejátszódhat. Azonban még nincs meg az elégséges számú aláírás. A The Verge értesülése szerint egy olyan pimf ügy miatt kellett kitolni a határidőt egy héttel, mint a spamszűrőkben fennakadó levelek. A Churchill részvényesek levélben kapták meg a szavazásra feljogosító kódot, és ezek egy része rögtön a levelezőprogram szemetesében landolt.

(Fotó: Lucid)

A másik ok, ami miatt késik az üzlet, még mókásabb. A két cég februárban jelentette be a szándékot az összeolvadásra, és azóta az egyik legnépszerűbb részvénnyé váltak a Churchill Capital papírjai a Robinhoodot használó kisbefektetők körében. Ezekről a befektetőkről lehet tudni, hogy kevesebb pénzügyi tudással léptek a piacra, így például a SPAC cégekkel való összeolvadásról is kevesebbet tudnak, ami miatt azt se feltétlenül értik, miért és miről kellene szavazniuk.

És mivel a SPAC cégek papírjaival való kereskedelem az év egyik slágere, ezért azok a szolgáltatások, amelyek hagyományosan segítenek elérni a kisrészvényeseket, nem igazán működnek. Sokan kereskednek, sok a tranzakció, és rossz minőségű adatokat lehet beszerezni arról, hol is lehet kapcsolatot teremteni a vásárlókkal.

Lucid Motors on Twitter: „We’re delighted to announce that Churchill Capital IV shareholders have voted overwhelmingly to approve the business combination with Lucid Motors. $CCIV $LCID https://t.co/ORqnwEkOoN pic.twitter.com/QMr0XAlZlO / Twitter”

We’re delighted to announce that Churchill Capital IV shareholders have voted overwhelmingly to approve the business combination with Lucid Motors. $CCIV $LCID https://t.co/ORqnwEkOoN pic.twitter.com/QMr0XAlZlO

A két cég vezetője végül elérte, hogy a szükséges mennyiségű szavazat beérkezzen péntekre, de csak egy hajszál választotta el őket attól, hogy kénytelenek legyenek tovább tolni a határidőt.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?