Mi a közös Imogen Heapben, Floyd Mayweatherben és Ghostface Killahben? Mind reklámoztak különböző kriptovalutákat. De nem mindegyikükre érdemes hallgatni.

Mi a közös Imogen Heapben, Floyd Mayweatherben és Ghostface Killahben? Mind reklámoztak különböző kriptovalutákat. De nem mindegyikükre érdemes hallgatni.

Régiiskolás, pénzzel pózolós Mayweather (Fotó: Floyd Mayweather / Instagram)

Benne ülünk a tutiban, ha van egy tokenünk és vettünk hozzá egy közepesen mindenre kapható sztárt – vagy egy abszolút mindenre kapható John McAfee-t -, hogy reklámozza egy kicsit az Instagramján a remek befektetési lehetőséget? A The Verge felmérése szerint nem.

via GIPHY

Paris Hilton egy jelenség. Akkor is az, amikor a LydianCoint reklámozta a közösségi médiában. Annyira az, hogy a SEC, az amerikai tőzsdefelügyelet csak miatta kiadott egy állásfoglalást a sztárok által ajánlott kriptovalutákról. A LydianCoin árfolyamgörbéje úgy néz ki, mintha több pump&dump átverésre használták volna, majd egy ideje senki nem nyúlna hozzá. Maradjunk annyiban, hogy nem ez volt az évszázad biznisze a kisbefektetőknek.

Steven Segal, Putyin elnök kebelbarátja a Bitcoiin nevű kriptopénz mögé állt be. Igen, nem gépelési hiba. Bitcoiin, ami olyan, mint a bitcoin, csak éppen nem az. Emiatt olcsóbb, és tökéletesen alkalmas arra, hogy félrevezesse a vásárlókat. A New Jersey-i szabályozó hatóság rá is ugrott az ügyre, és elrendelte, hogy a Bitcoiin alapítói ne bocsássanak ki értékpapírt.

Imogen Heap legintimebb módon sztár, mint a fentiek, ráadásul 2016 óta követi a kriptós történéseket. Ő a szerzői jogok védelmének eszközét látta meg a Mycelia blockchainjére épített Creative Passport nevű appban. A fejlesztés zajlik, Heap közben koncerteket ad és a technológiáról beszél. Azt azonban az énekes is elismerte, hogy a blockchain nem az egyetlen megoldás a gondra, de legalább a blockchain körüli felhajtás miatt többekhez jut el a mondanivalója.

Floyd Mayweather, aki még a becenevét is Cryptóra cserélte nem bizonyult jó befektetőnek. Az egyik általa támogatott kriptvaluta csalásra alapult, a SEC értékpapírcsalás miatt indított eljárást a Centra nevű coin alapítói ellen. A másik választottja a Hubii már az ICO-ját sem tudta megugrani. Mostanában a bokszoló, akit egykor Crpytónak hívtak visszatért a Ferrarikkal való pózoláshoz.

Akon még Imogen Heapnél is nagyobbat álmodott, ő egy kriptovaluta által finanszírozott valódi Wakandát akar létrehozni Afrikában az Akoin segítségével. A pénz és a város is tervezés alatt áll egyelőre. A jövővárosoknak azonban megvan az az idegesítő tulajdonságuk, hogy hatalmas csalódássá válnak már épülés közben. Nagyobb összeget nem tennénk az Akoinra.

És végül volt még kriptopénze a Ghostface Killah-nek is, ami a piaci bevezetés után bukott meg.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?