Áprilisban még csak vizsgálatot indítottak egy korábbi Coinbase vezető ellen bennfentes kereskedelem gyanújával. Az ügyből azóta viszont per lett.

(Fotó: 401(K) 2012 / Flickr CC-BY)
(fotó: 401(K) 2012 / Flickr CC-BY)

Az amerikai hatóságok letartóztatták Ishan Wahit, aki korábban a Coinbase-nél dolgozott termékmenedzserként. A vád ellene az, hogy a cégnél megtudott információkat továbbadta a testvérének és egy barátjának, akik ezek alapján vásároltak tokeneket. Mivel egy-egy token értékén jelentősen növelhet az, ha egy patinás tőzsde, mint a Coinbase, felveszi a támogatott pénzügyi eszközök közé, ezért a családi vállalkozás nagy sikerrel üzemelt.

A pert New York déli kerületének ügyészsége és az amerikai tőzsfelügyelet együtt indította. Emellett a tőzsdefelügyelet amiatt is eljárást indított, hogy Wahi megszegte a gyanúik szerint a csalás ellen hozott törvényeket. A vád szerint a csapat 2021 júniusa és 2022 áprilisa között egymillió dollárt keresett a csalással.

„A ma ismertetett vádak további emlékeztetőül szolgálnak arra, hogy a Web3 nem egy törvények nélküli zóna. Az üzenetünk egyértelmű, a csalás csalás, akár a blockchainen történik, akár a Wall Streeten” – mondta Damian Williams manhattani ügyész.

Wahi helyzetén ront, hogy megpróbált megszökni. Május 16-án a Coinbase, amely együttműködött a hatóságokkal az ügyben, behívta egy elbeszélgetésre a szokatlanul jól időzített befektetésekről. A menedzser azonnal riasztotta a testvérét és vett egy repülőjegyet Új-Delhibe, a találkozót azonban csak 35 perccel annak időpontja előtt próbálta lemondani emailben. Pechjére a rendőrök már várták a repülőtéren, és letartóztatták. Illetve a közlemény szerint a „személyes tárgyak garmadát, három bőröndöt, hét elektronikus berendezést, két útlevelet és egyéb igazolványokat valamint több száz dollárnyi készpénzt” is lefoglalták, amit a korábban egyhetesnek mondott indiai kiruccanásra magával akart vinni.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?