Lassan minden eszközünk a csatlakozni fog a hálózatra, a mosógépünktől az óránkon át az autóig. A vállalatok kétharmada költeni fog IoT-re, vagyis a dolgok internetére, az IT-s költségek kétharmadát.

Lassan minden eszközünk csatlakozni fog a hálózatra, a mosógépünktől az óránkon át a hűtőig és az autóig. A vállalatok kétharmada költeni fog IoT-re, vagyis a dolgok internetére, amibe az IT-s büdzséjük negyedét ömlesztik majd. Sokan azonban még nem tudják, mennyit profitálnak ebből, csak azt, hogy megkerülhetetlen, ráadásul vannak kiberbiztonsági problémák is.

tesla

A vállalatok 28 százaléka már most is használ IoT megoldásokat, további 35 százalékuk pedig egy éven belül tervez ilyeneket bevezetni a Vodafone 17 országban folytatott IoT Barométer kutatása szerint. A cégek többsége ezek szerint felismerte, hogy az „új ipari forradalmat” képviselő technológia mindörökre megváltoztatja az emberek életét és munkáját, és elengedhetetlen az üzleti sikerhez – vonja le a következtetést a jelentés. Ez összesen 32 százalékos növekedés az előző éves arányhoz képest, és az IoT-ba fektetett pénz náluk körülbelül az informatikai befektetések negyedét teszi ki – arányaiban tehát ugyanannyit, mint a felhő alapú technológia, vagy az adatelemzés.

Az IoT valóban jelen van az élet számos területén: a „dolgok internetét” képviselik a vezető nélküli autók, az automatizált közlekedésszervezés, de a világ nagyvárosai egyre inkább erre a technológiára építik a közműrendszerek vezérlését és a fogyasztás mérését is. Az iparban a gyárak távfelügyelete a legnagyobb húzó ágazat, a hétköznapi felhasználók pedig az otthonok automatizálását és távvezérlését köszönhetik az IoT-nak. Az okostelefon-ipar veteránja, a kanadai Blackberry is az önvezető autókhoz szállít be technológiát, ami az elemzők szerint megmentheti az utóbbi években nem túl jól teljesítő céget.

Sokaknál nő a profit, mások azt sem tudják, hogy derítsék ki

A Circle Research által készített felmérés szerint a felhasználó cégek 63 százalékának jelentős megtérülést hoztak ezek a beruházások, ami szerény növekedést mutat az előző év 59 százalékáról. Egy másik elemzőcég, a Strategy Analytics felmérése viszont rámutatott, hogy a cégek milyen nehézségekkel küzdenek az IoT beruházások során. Az általuk megkérdezettek 51 százaléka nincs tisztában vele, hogy megéri-e az új beruházás, ami főleg azzal magyarázható, hogy túlságosan töredezett a döntéshozási és kiértékelési folyamat, így átláthatatlanná válik a beruházások valódi eredménye. Néha a döntéshozók nem is tudják, hogy valójában ezen a területen költekeztek – ami egyébként sok technológiával kapcsolatban így van.

A megkérdezettek 56 százaléka az adatbiztonság megoldásával boldogult a legnehezebben, és a hatékonyság kiértékelést nehezíti, hogy 42 százalékuk szerint túl sok adatot kellene analizálniuk az IoT működése kapcsán, amivel nem birkóznak meg, 27 százalékuk egyáltalán nem tudta, mire is legyen kíváncsi, és 32 százalékuk azzal oldotta meg a kérdést, hogy nem is tárol adatokat. Teljes folyamatokat lefedő IoT implementációt csupán a cégek 25 százaléka hajtott végre sikeresen, így a következő néhány évben fontos szerephez jutnak majd a forgalmazók, rendszerintegrátorok és tanácsadók, hogy segítsék a cégeket mindebben – írja az IT World.

Aggasztó trend: nőnek az IoT-s támadások

Az Arbor Networks azonban felhívja a figyelmet egy aggasztó trendre: az IoT megsokszorozza a hackertámadások erejét is. A cég szerint az IoT-eszközök botnetekbe szervezésével a hackerek soha nem látott méretű túlterheléses támadásokat képesek indítani az interneten. A támadások kapacitása a cég legfrissebb elemzése szerint 30 százalékkal nőt az előző évhez képest, és az év végére már elég erősek lehetnek ahhoz, hogy egy átlagos céget teljes egészében megbénítsanak az interneten. Ez az aggasztó trend viszont újabb lehetőséget nyit meg az IT biztonsági cégek előtt, mivel a beruházások növekedésével párhuzamosan egyre fontosabb lesz az IoT-rendszerek védelme.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?