Még a gépek értékénél is többe került az áram, amit a bányászok elloptak a helyi villamos művektől.

(Képünk illusztráció – Fotó: Garreth Williams CC-BY)

Ha nagy gesztusokra van szükség, és minderre úgy, hogy valamit el is kell pusztítani, gyakran előkerül az úthenger. Akik már éltek a kilencvenes években, azok emlékezhetnek híradófelvételekre, amelyeken másolt kazettákon, CD-ken gurul végig az úthenger.

A malajziai hatóságoknak is az jutott eszükbe, hogy a közelmúltban lefoglalt 1069 kriptóbányász gépet a leglátványosabban úgy lehet megsemmisíteni, ha végiggurulnak rajtuk munkagéppel. A feladatot meglepően bonyolultan oldották meg. Nem rendezték sorba a bányászgépeket, így az úthengernek, ami nem a fordulékonyságáról ismert eszköz, jobbra-balra kellett kanyarogni, hogy mindenen átmenjen.

https://www.youtube.com/watch?v=c_tcg9kOfkg

Az akció Miri város rendőrségének és a Sarawak Energy nevű áramszolgáltató közös művelete volt. A hat különböző borneói razzián lefoglalt gépeket lopott árammal táplálták. Az áramszolgáltató szerint közel kétmillió dollár értékű áramot használtak fel a kriptobányász gépek működtetésére. A gépek összértéke pedig 1,26 millió dollárra volt tehető – írja a CNBC.

Más országokban a lefoglalt kriptobányász gépeket elárverezik. Ez azonban egyrészt elrettentő erővel sem igazán rendelkezik, másrészt az energiafogyasztás problémáját sem oldja meg. Malajziában ugyan nem tilos kriptopénzt bányászni, viszont az áramlopást súlyosan büntetik. Akár öt év börtön is járhat érte.

Így is lehet

„Biztos, hogy furcsa érzés lesz” – mondja a Bama.hu videójában az úthenger vezetője, pedig neki 2009-ben csupán százmillió forint értékű hamis napszemüveget kellett összetörnie.

https://www.youtube.com/watch?v=4RxnyF-FooU


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?