Egy raklap ezüstöt rejtett el egy ékszerész, aki amúgy is unta az üzletelést és a koronavírus miatt be is kellett zárnia. Reméli, hogy az emberek rákattannak a kincsvadászatra.

Alig több, mint egy hónap telt el azóta, hogy megtalálták a Forrest Fenn kincsét a Sziklás-hegységben. Szerencsére már jelentkezett is egy, a járvány miatt amúgy zárva tartó ékszerbolt, a J&M Jewelers. Bejelentette, hogy egymillió dollárt ástak el Michigan különböző pontjain. A kihívás neve: Johnny’s Treasure Quest.

Az ékszerbolt akcióját nem a kalandok támogatása vagy a határtalan szívbéli jóság ihlette. Azoknak, akik részt akarnak venni a kincskeresésben, fel kell iratkozniuk a havi kincsértesítőre 50 dollárért. Ezért a pénzért nyomokat kapnak, illetve esélyt arra, hogy megtaláljanak egy hétezer dolláros darabot. Akárhonnan nézzük, az még mindig közel 2,2 millió forint, annyi azért nem szokott az utcán heverni.

Életem legjobb időtöltése volt elrejteni a kincseket, de még kíváncsibb vagyok azoknak a sztorijaira, akik elindulnak megkeresni azokat

– írja Johnny Perry, a kincsvadászat kitalálója a játék oldalán.

A cég egyelőre előfizetőket gyűjt, augusztus elsejével kezdődik majd a játék. Augusztusban két darab, 2,8 kilogrammos ezüsttéglát lehet megtalálni. Szeptemberben nyolc darab 280 grammos ezüstért, 10 Walking Liberty érméért, 40 Buffalo érmért, 20 Prospector érméért és további 50 különböző egyéb érméért zajlik a vadászat. És vannak további tervek is.

Azonban a történetben talán a kincs a legkevésbé érdekes. Kincsek eddig is voltak. Sokkal nagyobb kérdés, hogy a cég meg tud-e élni abból, hogy jegygyűrűk és nyakékek helyett lényegében lottót ad el? Tud-e működni valami, ami igazán értékes dolgokkal, de mégis csak A nemzet aranyát vagy a szabadulószobákat idézi meg. A romantikus énünk nagyon reméli, hogy a kérdésekre igen a válasz.

Ha igazunk lesz, akkor megjelenhetnek azok a játékok is idővel, amelyek internetes rejtvényfejtőknek ígérnek pénzt. Nagy netes puzzle-ök voltak már, talán a Cicada vagy az ARG-játékok a legismertebbek. A pénzdíj azonban eddig nem jelent meg, mert azzal nagyon közel sodródik a puzzle a szerencsejátékhoz, amelyre teljesen más szabályozásnak kell megfeleljen.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?