A kriptós ipar egészen mókás dolgokkal védekezik, amikor megkérdezik, hogy mennyi energiát fogyaszt. Mindezt egy nagyon durva hőhullámokkal járó nyár közepén.

(Fotó: Gage Skidmore CC-BY)

A kriptobányák elleni környezetvédelmi eljárást követel nyílt levélben amerikai demokrata szenátusi képviselők egy csoportja. A négy szenátor és két képviselő alkotta csoportot Elizabeth Warren, a technológiai ipar gyakori kritikusa vezeti.

A levél azt követeli, hogy a kriptóbányák hozzák nyilvánosságra az energiafogyasztásukat és a karbon lábnyomuk méretét – írja a Techcrunch. A kérdés nem újkeletű: évek óta számolgatják a környezetvédelmi aktivisták, hogy mennyi energiát emészthet fel egy bánya vagy a bitcoin blockchain üzemeltetése. A közkézen forgó becslések szerint a kriptós ipar fogyasztása egy közepes méretű államhoz mérhető.

Az Egyesült Államokban hét olyan kriptós cég van, amelyek együttes fogyasztása több mint egy gigawatt. Ez vagy egy Houston méretű metropolisz fogyasztása, vagy máshonnan nézve az értéket a paksi atomerőmű által megtermelt energia fele.

A kriptós cégek lobbistái egyelőre azzal válaszoltak a levélre, hogy megpróbálták csekélyebbnek feltüntetni az ipar által elhasznált energia mennyiségét. Emellett arra hivatkoznak, hogy egyre inkább állnak át zöld energiára. Az természetesen ilyenkor nem kerül szóba, hogy a bányászfarmok által elhasznált zöld energiának lenne más helye is a világon.

Emellett volt olyan bányászcég, amely szerint célszerű védekezési stratégia arról beszélni, hogy nem szenet, hanem a szénbányászat egyik melléktermékét égetik el. Amely természetesen ugyanúgy légköri széndioxid kibocsátással jár.

A demokrata képviselőknek nem sok esélyük van arra, hogy sikerrel járjanak. Az amerikai környezetvédelmi szabályozást a republikánus párti képviselők és egy-két velük szavazó demokrata lényegében blokkolja.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?