Összeadta a CB Insights a fintech cégek értékéből eltűnő összegeket. Milliárdokkal érnek kevesebbet a piac sztárjai.


Harminc olyan cég szerepel a CB Insigths listáján, amelyeket az Egyesült Államokban vonult tőzsdére 2020 eleje óta. Ezeknek a cégeknek a piaci kapitalizációja összesen 500 milliárd dollárral csökkent a tőzsdére lépéskori értékhez képest.

A csökkenés várható volt, a tech részvények és a tőzsde is csökkenőben van huzamosabb ideje. A fintech cégek által bejelentett leépítésekről pedig a Fintechradaron is írunk rendszeresen, legalább hetente egy ilyet jelentenek be. Az összképet azonban jobban megmutatja a CB Insights által összesített adat.

A növekvő kamatok, a növekedésre felépített cégek csekélyebb profittermelő képessége és a teszteletlen üzleti modellek miatt nincs bizalom a fintech papírokban. Ami korábban olyan kísérlet volt, ami valamivel többet hozott, mint a banki betét kamata, az mostanra sokkal kockázatosabb és csökkenő értékű befektetés. A Financial Times elemzése szerint a tőzsdén lévő fintechek átlagosan fele annyit érnek, mint korábban, mai a Nasdaq kompozit mutatójának a 29 százalékos csökkenéséhez képest is gyalázatosan rossz eredmény. Csak idén 156 milliárd dollárt veszítettek a papírok az értékükből, és jellemzően január elsején már mindegyik túl volt a csúcsponton.

A csökkenés nem csak a startupokat és a friss cégeket érintette, a Paypal vagy a Block (korábban Square) fizetési szolgáltatók papírjai is akciósan kaphatók mostanra. Dan Dolev, a Mizuho elemzője a FT-nak nyilatkozva azt mondta, hogy a mostani egyfajta túlkorrigálás. A fizetési szolgáltatók a koronavírus első két évében nagyon népszerű befektetésnek számítottak, ami sokat növelt az értékükön. Dolev szerint lehet számítani emelkedésre, ha a cégek az év második felében jobb piaci számokat tudnak felmutatni.

A fintech cégeken az sem segít, hogy különböző szabályozók vizsgálják éppen az üzleti tevékenységüket. A SEC a Robinhood üzletét vette szemügyre, de a kriptós üzletágakat is kivizsgálásra érdemesnek találja. Míg az amerikai pénzügyi fogyasztóvédelmi szervezet a BNPL cégek modelljét találja aggályosnak.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?