Jövőre már digitálisan akarják lebonyolítani a választásokat is. Ehhez idén be kell vezetni az ethereumos személyit.

Jövőre már digitálisan akarják lebonyolítani a választásokat is. Ehhez idén be kell vezetni az ethereumos személyit.

xapo wallet tárca bitcoin

(Forrás: Pixabay)
(Forrás: Pixabay)

Svájc Zug nevű városa eddig sem volt népszerűtlen célpont a titkosítással foglalkozó cégek között. Most viszont még egy érdekességet tett elérhetővé a város vezetése: az Ethereum blockchainre telepített digitális identitást. A megoldás még nincs kész, egyelőre csak a bejelentésen vagyunk túl, de ez is több, mint amit bárki fel tud mutatni.

A város lakói egy speciális appon keresztül igényelhetik meg a nagyon digitális személyazonosítást. Az appba beírt adatokat először a város megfelelő hatósága ellenőrzi, majd pedig hozzákötik az ethereum blockchain egy címéhez. Onnantól kezdve az adott cím tartalmaz minden személyazonosító információt, pont úgy, ahogy egy személyi igazolvány, jogosítvány vagy útlevél is teszi.

Egyszerű elektronikus azonosítási rendszert szeretnénk, olyat, mint egy digitális útlevél, amely minden területen használható. Nem akarunk a város által központosítva üzemeltetett megoldást, ezért került a blockchainre az adat. Mi csak ellenőrizni és igazolni tudjuk benne az identitásokat

– mondta Dolfi Müller, Zug elnöke.

A vezetőnek van már ötlete a folytatásra is. Tavasszal digitális eszközökkel megtámogatott választást akarnak tartani. Ehhez viszont az idei évet erős blockchaink kompetenciák kialakításával kell tölteniük.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?